Een babyboek voor premature kindjes

Toen ik zwanger was van Tijn, kreeg ik van iemand (het zal mijn moeder wel geweest zijn) een babyboek. Zo’n boek waarin je alle mijlpalen in het eerste jaar van je baby beschrijft. Met kekke foto’s, leuke uitspraken en ontwikkelingsmomenten. Vanwege de enorme achtbaan na Tijns vroeggeboorte en mijn PPD, duurde het een paar maandjes voor ik me aan het boek waagde. Maar ja, ik wilde toch wel alles bijhouden, want ik vind het nog steeds leuk om mijn eigen “ikke boek” te lezen, dus dat wilde ik voor mijn zoon ook.

 

Details invullen over de geboorte: check. Wie kwamen er de eerste weken op bezoek: euh, niemand want dat mocht niet op de NICU? Favoriete speelgoed: euh, z’n speen? De eerste een of twee maanden invullen ging nog enigszins. Daar kon ik nog wel een draai aan de vragen en antwoorden geven. Maar vanaf: met hoeveel weken kon ik lachen? Kon ik me met vier maanden al omdraaien? werd het me toch een beetje te veel, te ingewikkeld (hoeveel maanden is hij dan gecorrigeerd?), en vooral te confronterend. Toen pas kwam ik erachter dat er ook een babyboek is voor prematuren. Een boek waar alles per zwangerschapsweek en per gecorrigeerde maanden in staat. Wat een verademing. Het ging niet meer over of mijn baby wel net als voldragen baby’s met zes weken kon lachen of met zes maanden kon omdraaien. Nee, het ging om hoe hard hij groeide, welke leuke dingen er waren gebeurd in die maand, en wat er zwaar was voor papa en mama. En ik kon in speciale gedeelten mijn verhaal kwijt over de bevalling, de ziekenhuisperiode, het naar huis gaan; alles.

 

Bij Maura heb ik wel een “normaal” babyboek gebruikt, aangezien zij een randprematuurtje was. Zij deed het in verhouding goed, en hier waren de verschillen met een voldragen kindje minimaal. Ik had nu ook geen behoefte aan een babyboek voor prematuren. Daarnaast was Maura’s babyboek gelukkig minder gericht op ontwikkelingsmijlpalen.

 

Maura’s boek was dus een stuk makkelijker om in te vullen. Het heeft me vier(!) jaar gekost om Tijns babyboek (plus z’n opgroeiboek tot vier jaar dat wel een “normaal” boek was) helemaal in te vullen, foto’s in te plakken en op te fleuren….

 

Lieve groetjes,

Linda

1 antwoord
 1. Ineke
  Ineke zegt:

  Hallo. Wij hebben een zoon hij is 26 jaar geleden geboren na een zwangerschap van 28 weken. Hij heeft 6 maand in het UMCG gelegen
  Vanaf dag 1 werd ons gevraagd een boekje/ schrift mee te nemen zodat de verpleging er iedere dag in kon schrijven…..het zijn er in totaal vier boekjes/schriftjes geworden met zeer waardevolle herinneringen .

  Groetjes ineke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.