Tim & Tess prematuur geboren met 27 weken en 3 dagen, ontsluiting, weeënremmers, couveuse NICU

Tim & Tess

Tim & Tess prematuur geboren met 27 weken en 3 dagen, ontsluiting, weeënremmers, couveuse, NICU
————- Blog Kitty, fotograaf ————

Zondag 16 oktober, waarschijnlijk de allerlaatste warme dag in 2016, ga ik op bezoek bij Tim en Tess en hun papa en mama in het MMC in Veldhoven. Tim en Tess hebben al een hele boel meegemaakt. Dat geldt natuurlijk voor alle ukkies die voor de 36 weken geboren worden. Maar zij hebben al een hele reis achter de rug in hun jonge leventje, namelijk een transfer van Maastricht naar Veldhoven. Wow.

Als ik binnenkom, is mama net klaar met kolven. De verpleegster is er om aan te geven dat ze komt helpen. Tim en Tess mogen namelijk voor het eerst even zonder het ademondersteuningsslangetje en zonder sonde omdat ik er ben. Wat leuk! Maar eerst gaat mama met behulp van papa beide kindjes wassen. Te beginnen met Tess. Het doek gaat van de couveuse en daar is ze. Een prachtig meisje met mooie haartjes, hele schattige armpjes, handjes, voetjes. Wat een plaatje. Mooi om te zien hoe goed papa en mama de kenmerken al weten te benoemen. Na Tess is Tim aan de beurt. Ook al zo’n knap kindje. Relaxed en tegelijkertijd heel alert! Met z’n ogen open volgt hij zijn mama al goed.

Als het wassen klaar is worden de slangetjes voorzichtig uit de gezichtjes verwijderd door de verpleegster. En dan liggen ze daar, zonder slangetjes, zonder pleisters. Wat een trotse papa en mama. Tim en Tess mogen bij mama op schoot liggen. Even knuffelen en dan gaat de sonde er weer in, lekker eten bij mama op schoot. Het is een prachtig gezicht. Ik heb voldoende foto’s gemaakt. Ik laat de kersverse ouders verder genieten van hun twee prachtige sterke kindjes. Groei maar goed Tim en Tess, dan kunnen jullie snel mee naar jullie eigen kamer in jullie eigen huis. Heel veel geluk samen.

 

————– Blog Frank en Sandra, ouders —————-

Tot de 20e week verliep de zwangerschap zonder problemen. Bij de controle van 21wk zag de arts dat mijn baarmoederhals wat aan de korte kant was. Een dag voor mijn volgende controle lag ik samen met mijn man in bed en zei ik nog tegen hem dat het voor mijn gevoel de laatste dag in mijn eigen bed zou zijn….

Met 23wk werd in opgenomen in het Maxima Medisch Centrum met strikte bedrust. Ik had inmiddels een ontsluiting van 1 cm. De eerste opname week zou er één worden die in onze geheugens gegrift staat. Met 23wk+5 kreeg ik ’s nachts ineens weeën. De artsen gingen ervan uit dat ik kon gaan bevallen en mijn man zo snel mogelijk in huis moest komen. Er was blinde paniek bij ons! Dit kon en mocht niet gebeuren!! De kindjes zouden pas met 24wk door een kinderarts opgevangen kunnen worden. Gelukkig konden de weeën met weeënremmers gestopt worden.

Door de weeën had ik inmiddels een ontsluiting van 3 cm. Gelukkig bleef ik de dagen die daarop volgden met strikte bedrust stabiel. Na 3 weken opname moest ik, door een opname stop op de NICU, plotseling over naar het ziekenhuis in Antwerpen. Na een week kon ik gelukkig weer terug naar Veldhoven zodat mijn man en mijn familie mij weer vaker konden opzoeken.

Helaas ging het een week later weer mis…

In de nacht van 15 september kreeg ik weer last van harde buiken. In eerste instantie maakte ik mij nog niet zo zorgen na mijn ervaring met de weeën bij de bijna bevalling in de 23e week. ’s Morgens stond ik in de spiegel nog vol bewondering naar mijn mooie buik te kijken. Totdat ik ontdekte dat ik een beetje bloedverlies had, wat mij nog niet meteen zorgen gaf. Toch de arts maar even laten kijken. Hij kwam met het nieuws dat ik binnen een paar uur zou gaan bevallen!! Echter de NICU had weer een opname stop!!

Met gillende spoed werd ik per ambulance overgebracht naar Maastricht. Totaal verward was ik omdat ik geen enkel gevoel in mijn lijf had dat ik binnen een paar uur zou gaan bevallen. Maar de snelheid waarmee ik vervoerd werd en de zorgwekkende blikken van de artsen zeiden al genoeg…

Om 15:02 en 15:25 werden in Maastricht onze Tim en Tess met 27wk+3 geboren. En wat waren ze sterk, ze wilden heel graag kennis maken met papa en mama!! Op een kleine ongecompliceerde bloeding in de hersenen van Tim na hebben ze geen enkele complicatie gehad tot nu toe. Met 29wk+4 waren ze sterk genoeg om met de ambulance overgeplaatst te worden naar de NICU in Veldhoven! Nu zijn ze 32wk en ademen ze geheel zelfstandig en liggen ze op de medium care!! De laatste fase voordat ze eindelijk met ons mee naar huis mogen!!

Kitty bedankt voor je prachtige fotoreportage!!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.