Tess & Lynn prematuur geboren met 32 weken en 1 dag, tweeling, galstuwing, Martini ziekenhuis, longrijping, weeenremmers, neonatologie

Tess & Lynn

Tess & Lynn prematuur geboren met 32 weken en 1 dag, tweeling, galstuwing, Martini ziekenhuis, longrijping, weeenremmers, neonatologie
Reinder & Elisa:
‘Maandag 6 maart 2017 zijn wij trotse ouders geworden van onze dochters Tess en Lynn. Ze zijn geboren met 32 weken en een dag. Alhoewel ze te vroeg zijn geboren was het voor ons maar ook voor de gynaecoloog een opluchting dat ze te vroeg ter wereld wilden komen.

Met 28 weken zwangerschap werd ik opgenomen in het ziekenhuis met zwangerschapscholestase (galstuwing). Dit hield in dat mijn gal niet werd afgevoerd maar zich ophoopte in mijn bloedbaan. Ik had enorme jeukklachten. Ik kan nu zeggen dat ik liever pijn heb als continu jeuk. Echt verschrikkelijk. Ik werd in eerste instantie opgenomen vanwege de jeuk en het daardoor hebben van slaaptekort. Toen mijn bloed werd geprikt had ik extreem verhoogde bloedwaarden en dit was een overlijdensrisico voor de meisjes. In het ziekenhuis hadden ze dit nog niet eerder zo extreem meegemaakt dus het was zoeken naar een goede behandeling.

Het enige wat ik moest doen, was het leven in mijn buik goed in de gaten houden. Je kunt je voorstellen dat dit de nodige angsten en onzekerheid met zich meebracht. We werden voorbereidt op een mogelijke inleiding vanwege het gevaar maar de meisjes halen met 28 weken kon ook complicaties met zich meebrengen. Het was kiezen tussen 2 kwaden. We kregen uitleg over de bevalling, namen een kijkje op de neonatologie, hadden een gesprek met de kinderarts en ik kreeg longrijpingsspuiten. Een enorme rollercoaster. Uiteindelijk kwam de gynaecoloog na overleg met meerdere specialisten met een behandelplan.

Na een week zouden we kijken of de behandeling zou aanslaan en gelukkig gingen mijn bloedwaarden omlaag! Wat waren we opgelucht want het risico was natuurlijk gedaald maar we moesten wel realistisch zijn dat de verhoogde waarden misschien al wel invloed hadden gehad op de meisjes. Doordat de waarden laag bleven, werd ik ontslagen uit het ziekenhuis met 30 weken zwangerschap. Wat heerlijk om de laatste weken nog lekker thuis te zijn en de laatste dingen nog te regelen voordat de meisjes zouden komen. Zaterdag 4 maart kreeg ik last van mijn buik en ik dacht dat het mijn darmen waren dus even lekker op de bank liggen en dan is het zo weer over. Dit klopte eerst ook maar in de avond kreeg ik weer last maar nog steeds denken dat het mijn darmen waren totdat ik de volgende dag, zondag 5 maart, de pijn om de zoveel minuten had. Ik belde het ziekenhuis en moest direct komen. Ik werd aan de weeënremmers gezet en kreeg een longrijpingsspuit. Die nacht kreeg ik rug weeën en uiteindelijk toen de gynaecoloog ging toucheren had ik al volledige ontsluiting.

Maandag 6 maart om 16:01 uur werd Tess geboren en 8 minuten later kwam haar zusje Lynn ter wereld. Na een week op de neonatologie te hebben gelegen zijn ze overgeplaatst naar het streekziekenhuis en liggen ze nu nog op de high care. Ze doen het goed en we hopen ze over een paar weken mee naar huis te kunnen nemen!

Dat Earlybirds dit mogelijk maakt om de momenten in het ziekenhuis vast te leggen, is echt geweldig! De afgelopen weken hebben we zoveel angst en zorgen gehad en door de foto’s die zijn gemaakt, kijk je nu maar ook straks wanneer deze periode voorbij is met een fijn gevoel terug. Earlybirds maar ook Anouk bedankt voor deze kans!’

——————-

Anouk Wubs:
Ik vond het ontzettend leuk om foto’s van Tess & Lynn te mogen maken. Mooi om te zien dat de meiden het goed doen en hopelijk kunnen ze straks fijn met hun vieren thuis zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.