Sophie prematuur geboren

Sophie

Sophie prematuur geboren

Van de fotograaf:

Het binnenstappen bij het Moeder & Kindcentrum van ziekenhuis Sint-Jansdal in Harderwijk begon direct goed; er hingen ballonnen en een mooie poster van onze stichting bij de ingang van de afdeling. Je voelt je direct welkom.

Vandaag mocht ik samen met de papa en mama van Sophie herinneringen op beeld maken. Een hele trotse papa Roy kwam me ophalen en al kletsend liepen we naar de kamer waar mama Chantal al wachtte. Natuurlijk eerst even de mooie Sophie bewondert; een heel klein maar prachtig meisje dat lekker in de couveuse lag te slapen.

De aanloop na de geboorte verliep nogal onrustig. Eind maart kreeg mama een echo na een positieve zwangerschapstest. Dit omdat er eerder sprake was van een miskraam. Op de echo was echter niets te zien. Wel bleek dat het HCG-hormoon werd aangemaakt. In het ziekenhuis volgde een nieuwe echo waar ook weer niets op te zien was behalve een verdikte eileider. Na 2 weken volgde er weer een echo en ja hoor; er was nu wel iets te zien en de verdikking bij de eileider was gelukkig weg! Weer iets later bleek bij de verloskundige dat ze toch verder was in de zwangerschap dan tot dan toe aangenomen werd. Met 11 weken zwangerschap werd het weer flink spannend; een bloeding…. Gelukkig was er op de echo nog steeds een positief resultaat te zien. Echter met een zwangerschapstermijn van 24 weken kreeg mama een streptokokken infectie met alles wat erbij hoort. Echt zorgeloos was de zwangerschap dus niet.

Blijkbaar was het nog niet voldoende want met 32 weken zwangerschap steeg de bloeddruk naar te hoge waarden. Samen met de klassieke kenmerken van een zwangerschapsvergiftiging als een grieperig gevoel, pijn tussen de schouderbladen en hoofdpijn, moest Chantal naar het ziekenhuis. Daar moest ze onmiddellijk blijven. Al snel blijkt dat het niet goed gaat en de gynaecoloog geeft aan dat ze de bevalling gaan inleiden. Dat leidt een dag later uiteindelijk tot een keizersnede. Om 13.00 uur gaat ze de OK in en echt nog geen minuut later is Sophie geboren.

Veel te vroeg en met een geboortegewicht van slechts 1.600 gram. Ze is direct in de couveuse gegaan en op alle toeters en bellen aangesloten. Papa is vervolgens met haar meegegaan naar de afdeling. Sophie haar gewicht zakte eerst nog verder terug naar 1.300 gram maar gelukkig pakt ze toch een stijgende lijn op. Inmiddels is ze 2190 gram en is ze precies 3 weken en 3 dagen ‘oud’ als ik haar aan het bewonderen ben. Die middag heeft ze nog een longonderzoek en als het mee zit mag ze naar een wiegje. Ze heeft nog wel optiflow (extra zuurstof en een sonde) nodig maar deze dappere dame gaat met de liefde van haar ouders vast de goede kant op!

Wat Roy en Chantal aangeven is dat ze enorm dankbaar zijn voor de ondersteuning van iedereen in het Sint-Jansdal maar in het bijzonder Nicole en Joanneke. Ze hebben veel betekent in alle hectiek rondom de geboorte van Sophie. Voor mij persoonlijk was het voor mij ook een hele fijne shoot met een lach en een traan, maar vooral met veel voelbare liefde en trots! Lieve Chantal, Roy en Sophie; Ik wens jullie als gezin een prachtige toekomst toe met veel
geluk en gezondheid!

Anneke

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Earlybirds mocht fotograferen. De blog die ik namens de ouders heb geschreven kan je vinden op de website van Earlybirds maar ook […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.