Norah

Van de fotograaf:

Dit keer mocht ik op bezoek bij Norah in het Zaans Medisch Centrum. Vanwege een vasa previa was het gepland dat Norah al met 36 weken gehaald zou worden met een keizersnede. Er liepen grote vaten door de vliezen en deze lagen voor de uitgang. Als de vliezen zouden breken zou de kans aanwezig zijn dat deze vaten zouden scheuren. Dit waren vaten van Norah, dus ze zou in korte tijd snel veel bloed kunnen verliezen. Daarom moest de keizersnede zo vroeg gepland worden.

Maar de definitieve datum was amper gepland of de vliezen braken met 34,4 weken. Omdat het was gingen ze met spoed met de ambulance richting het AMC. Helaas was er geen plaats en moest worden doorgereden naar het ZMC. Hier werd Norah met een spoedkeizersnede geboren.

Norah kende wel wat startproblemen, ze was niet alleen prematuur maar ook dysmatuur, ze had een onrijp ademhalingscentrum waardoor ze zuurstof moest krijgen en medicatie om haar ademhaling te ondersteunen. Daarnaast een te hoog bilirubine gehalte en kreeg ze slechts kleine beetjes voeding via de sonde en de rest via een infuus. Maar op het moment van fotograferen is ze ruim 2,5 week oud en doet ze het heel erg goed.

Tijdens de reportage mocht ze heerlijk in bad, waar ze zichtbaar van genoot. Zelfs haar haartjes werden voorzichtig gekamd. Ook mocht ze nog even aan de borst proberen.

Lieve Norah en ouders, ik vond het leuk bij jullie te mogen fotograferen en wens jullie alle goeds voor de toekomst.

 

Van de ouders:

Bij de 20 weken echo kwamen we erachter dat ik een vasa previa had. Zelf ben ik obstetrie verpleegkundige dus ik wist meteen wat voor consequenties dit meebracht. Dit was aan de ene kant fijn omdat ik wist waar ik aan toe was maar aan de andere kant ook heel eng. Toen ik op 3-2 ‘s nachts wakker werd met gebroken vliezen was het eerste wat ik dacht: is het nu klaar? Zijn we te laat? Gelukkig zag ik snel dat ik geen bloedverlies had.

Nadat alles in kaart was gebracht in het AMC werden we overgeplaatst naar het ZMC. Daar is om 5:30 Norah geboren. Ze had niet zo’n goede start en had flink wat ondersteuning nodig. Gelukkig liet ze al gauw zien dat het een pittige tante is. Na 3 dagen trok ze de CPAP eraf. Dit was een goed moment om te kijken of de optiflow voor haar voldoende was. Dit bleek gelukkig zo te zijn. Ze heeft 3 dubbele fototherapie gehad vanwege een zeer hoge bilirubine, maar ook dit pakte ze goed op en na 2 dagen kon alles gestopt worden. Het enige grote probleem was nog haar voeding.

Flesjes drinken was nog erg vermoeiend, waardoor we Norah mee naar huis hebben genomen met een sonde. Na 1,5 dag besloot Norah dat het genoeg was met de sonde. Toen wij wakker werden voor haar voeding lag de hele sonde in bed, inclusief pleister. Dit was ook het moment dat ze al haar flesjes ging drinken, dus hij is nooit teruggeplaatst.

Norah doet het nu ontzettend goed. We genieten enorm van ons kleine stoere meid!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.