Noortje

Noortje 2

 

Een tijdje geleden mocht ik kennismaken met Noortje en haar ouders. Tot grote schrik van haar ouders was Noortje veel te vroeg geboren na een zwangerschap van slechts 25,4 weken. Ondanks dat het naar omstandigheden goed ging met Noortje volgde er een heel onzekere tijd gevuld met zorgen, ups en downs. Daarnaast moesten Anne en Edwin iedere dag pendelen tussen Den Helder en Amsterdam. Thuis wachtte de grote zus van Noortje op ze, terwijl Noortje op de intensive care in het AMC lag. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen hoe hebben ze het voor zo lang volgehouden, maar na 4 maanden werd Noortje eindelijk overgeplaatst naar Den Helder. Een goed begin van het nieuwe jaar! Ik hoop dat Noortje snel naar huis mag en Anne en Edwin eindelijk kunnen genieten van de rust samen met hun twee dochtertjes.

In eerste instantie wilden de ouders van Noortje hun verhaal liever prive houden en die wens respecteren we uiteraard. Echter heb ik een paar dagen geleden een mail gekregen van Anne. Nu dat de rust een beetje is teruggekeerd in hun leven realiseren ze zich dat er zo weinig wordt geschreven over babies die zo extreem vroeg zijn geboren en daarom willen ze hun verhaal toch openbaar maken. Ze hopen daarmee andere ouders te helpen, die hetzelfde mee moeten maken. Hieronder het mailtje van Anne:

Op 4 september braken plotseling mijn vliezen en verloor ik veel bloed. Per ambulance gingen we razendsnel naar het ziekenhuis in Den Helder. Ik was toen 24,3 weken zwanger. In Den Helder konden ze helaas niks doen waarna ik per ambulance naar het AMC gereden ben (het AMC is gespecialiseerd in extreem premature baby’s) Gelukkig bleven de weeën uit, wel moest ik blijven. Na een onrustige week op 12 september werd ik ook nog ziek, de artsen vonden me te ziek en dus te gevaarlijk voor de baby. De bevalling werd dan ook meteen opgewekt.

Na een zware bevalling van 5 uur werd Noortje geboren. 25 weken en 4 dagen. Wat een prachtig moment dat ze meteen huilde bij de bevalling! Noortje werd meteen in folie gewikkeld en meegenomen om behandeld te worden. Maar liefst 945 gram en erg krachtig meisje! Ik moest helaas naar de OK omdat de placenta er niet uit wilde. De volgende dag mocht ik haar zien.

Noortje is zo supersterk, ze had geen beademing nodig gehad alleen de CPAP zuurstof ondersteuning, dat was ontzettend knap van haar. Het was heel gek om ons meisje zo te zien liggen op de IC. Na 2 weken kreeg ze een infectie in haar longen. Dat was schrikken, onze Noortje zagen we voor het eerst echt vechten voor haar leventje. Maar wonder boven wonder hoefde ze niet aan de beademing. Ze kreeg meteen antibiotica en knapte gelukkig snel op.

Door de infectie duurde het erg lang, maar na 10 weken IC en 4 weken highcare mocht ze afgelopen week eindelijk naar Den Helder! Wat een ontzettende opluchting! Ze ligt daar nu bijna een week en het gaat heel goed, ze bouwt de zuurstof behoefte heel langzaam af. Het ziet er naar uit dat ze uiteindelijk met zuurstof en sonde naar huis gaat. Doordat ze zo lang zuurstof behoefte nodig heeft, heeft ze BPD ontwikkeld, haar longen zullen misschien altijd een zorg zijn. Maar het hoeft niet perse. De toekomst moet het uitwijzen. We genieten volop van onze krachtige meisje. We hebben goede hoop dat Noortje in januari eindelijk na 4 maanden mee naar huis mag.

De foto’s die Dora heeft gemaakt zijn ongelofelijk speciaal voor ons geweest, we konden zelf nooit zulke mooie foto’s maken met een camera. Onze dochter van 2 kon het op deze manier veel beter begrijpen en zien dat ze een prachtig klein zusje heeft. We hebben met trots de foto’s aan al onze dierbaren laten zien.

Bedankt nogmaal voor alles!

Liefs, Anne en Edwin en Feline en Noortje

7 antwoorden
 1. Annemarie
  Annemarie zegt:

  Met tranen in mijn ogen lees ik jullie verhaal. Op wat details na identiek aan het verhaal van ons. Ons zoontje geboren na precies 25 weken en 900 gram. Hij is nu 4,5 jaar en het gaat super met hem. Ik hoop dat het met jullie dochter ook helemaal goed komt

  Beantwoorden
 2. Naara Leegwater
  Naara Leegwater zegt:

  Fijn te lezen dat het ook met Noortje de goede kant op gaat. Hoop dat ze nu snel lekker bij jullie mag zijn. We hebben ruim 6 weken bij jullie op de IC gezeten met Naud die 25+5 was. Gelukkig is hij sinds 3 december thuis!

  Beantwoorden
 3. Inge
  Inge zegt:

  Lieve ouders,
  Wij hebben 3 jaar geleden hetzelfde mee gemaakt. Onze zoon doet het nu, ondanks BPD heel goed.Misschien een tip: wij hebben hulp gehad van Kinderthuiszorg. Zij hebben de medische verzorging op zich genomen na thuiskomst. Dit moet je via het ziekenhuis aanvragen. Ook onze zoon kwam met zuurstof en sondevoeding thuis.
  Veel sterkte en houd moed en vertrouwen in Noortje

  Beantwoorden
  • Edwin
   Edwin zegt:

   Hallo Inge,

   Bedankt voor je tip, maar daar waren we al mee bekend. Sinds gisteren is Noortje thuis met zuurstof en een sonde. In ieder geval deze week elke dag iemand van Zie Zo thuiszorg over de vloer voor een uur. Eerste dag/nacht is goed bevallen, eindelijk wat rust 🙂

   Gr. Edwin

   Beantwoorden
 4. Sabine
  Sabine zegt:

  Mooi verhaal. Mijn zoontje is met 24 weken en 2 dagen geboren en ligt nog op de IC. Ook hij zal er zeer waarschijnlijk BPD aan overhouden. Ik hoop dat hij er uiteindelijk met weinig kleerscheuren doorheen komt. En ik hoop ook op zo’n mooie reportage om deze heftige maar ook toch wel hele bijzondere periode vast te leggen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.