NICU muziek

Onderzoekers van de Universiteit van Geneve en de University Hospitals of Geneva hebben (wederom) vastgesteld dat muziek pasgeboren (extreem) premature baby’s helpt zich beter te ontwikkelen in de couveusetijd. Om dit te ontwikkelen, stellen de onderzoekers voor dat er muziek speciaal voor deze doelgroep kan worden geschreven.

Het onderzoek is gehouden in Zwitserland, waar jaarlijks ongeveer achthonderd baby’s geboren worden die minder dan 32 weken oud zijn bij de geboorte. Om de hersenen van deze baby’s te helpen met de ontwikkeling buiten de baarmoeder, een ontwikkeling die ook nog eens verstoord wordt door alle toeters en bellen die de baby in de gaten houden, stellen de onderzoekers voor om muziek te gebruiken op de NICU en in de couveuse.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) in de Verenigde Staten. In dit artikel wordt beargumenteerd dat neurologisch onderzoek laat zien dat muziek bepaalde verbindingen in de hersenen kan stimuleren, die bij premature baby’s die geen speciale muziek te horen hebben gekregen niet of later pas tot stand komen. Deze verbindingen zijn hetzelfde als bij voldragen baby’s.

Waar veel ouders van premature baby’s tegenaan lopen, is inderdaad de onvoltooide ontwikkeling van de hersenen van hun premature baby’s. Denk aan het niet kunnen doseren van prikkels, moeilijk kunnen slapen of zichzelf kalmeren. Allemaal neurologische ontwikkelingen die mogelijk verbeterd kunnen worden door het gebruik van muziek op de NICU. Ik zou zelf dat wel een prettig idee gevonden hebben, denk ik. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Componist Andreas Vollenweider heeft in opdracht van de onderzoekers deze muziek speciaal gecomponeerd. Er is speciale slaapmuziek, muziek voor als de baby wakker is, voor de voeding, etc. De eerste baby’s die meegedaan hebben met het onderzoek zijn inmiddels bijna zes jaar oud. Zij zullen binnenkort getest worden of de voordelen van de muziek in de couveuse ook op latere leeftijd nog weerklinkt.

 

Het volledige artikel (in het Engels) kan je hier vinden.

 

Groetjes,

Linda

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.