Nathan en Lotte

Van fotograaf Regina Kappert:

We treffen elkaar in de hal van de Isala Klinieken in Zwolle. Gerdine en Henk stralen van trots en wanneer we richting de NICU lopen vertellen ze dat het op dit moment goed gaat met hun tweeling Nathan en Lotte. Lotte is wel weer even terug van de medium care naar de NICU omdat ze een stapje terug heeft gedaan in verband met een opgelopen infectie, maar het gaat nu goed met haar en het is wel fijn dat ze weer even naast elkaar liggen.

Nathan en Lotte zijn op dit moment ruim een maand oud en hun verhaal begint anders te lopen dan je als ouders zou willen na de 20-weken echo. Dan wordt gezien dat Nathan een flinke groei-achterstand heeft. In de 27e week van de zwangerschap wordt Gerdine opgenomen, om zo de kindjes goed in de gaten te kunnen houden. Het is balanceren tussen het langer in de buik laten groeien en ontwikkelen van Lotte en wat het beste is voor Nathan. Een spannende tijd en zo weten ze het toch nog vol te houden tot week 29,6. Belangrijke weken, want zo kan o.a. de longrijpingsmedicatie goed zijn werk doen.

Dan wordt de tweeling op 17 januari 2022 door middel van een keizersnede gehaald. Nathan weegt slechts 600 gram en Lotte 1230 gram. Ze kennen een goede start! Nathan doet het eigenlijk boven verwachting goed. Hij heeft, naast de sonde, nog een klein beetje ondersteuning van de low-flow nodig en moet groeien. Lotte ligt inmiddels in een wiegje en heeft alleen de sonde nog nodig. Het was flink schrikken toen de ouders in een nacht gebeld werden dat hun meisje ziek was, maar Lotte is daar gelukkig goed van opgeknapt.

En nadat we alle formaliteiten hebben afgerond gaan we samen de NICU op. En dan blijkt al snel dat het iedere dag weer onzeker is hoe die zal gaan verlopen. Nathan heeft het duidelijk niet lekker; hij huilt en ziet bleek en Gerdine en Henk geven ook aan dat ze hem nog niet eerder zo gezien hebben. Gerdine gaat Lotte verzorgen en Henk is er voor Nathan. Zijn handen en troostende woorden doen Nathan goed en besloten wordt dat de tweeling samen bij mama gaat buidelen. Voordat ze op haar borst komen te liggen, maak ik snel enkele foto’s van Nathan en Lotte samen op een kussen bij mama op schoot. Dit blijft toch altijd een magisch iets, de vertrouwdheid van een tweeling. Helaas heeft Nathan bij vlagen weer ongemak en moet huilen. Zo verdrietig om te zien en je voelt de angst en onzekerheid bij zijn ouders. Wat zal dit betekenen en wat zal de dag brengen?
Met bewondering kijk ik naar de liefde van deze ouders voor hun kindjes en je ziet dat het de kleintjes goed doet. Er zijn, onvoorwaardelijk en elkaar goed vasthouden.

Ik houd de reportage kort. Het is duidelijk dat Nathan niet meer prikkels moet hebben dan strikt noodzakelijk.

En dan loop ik het ziekenhuis weer uit, met een knoop in mijn maag. Gelukkig krijg ik die middag al een berichtje van Gerdine dat het weer wat beter gaat met Nathan. Maar het laat zien met hoeveel stress en onzekerheid ouders van een prematuur geboren kindje te maken krijgen. Iedere goede dag is er weer een.

NICU Zwolle: bedankt! Fijn dat we als Stichting Earlybirds weer kunnen komen en dat jullie van dit soort momenten ook een speciaal moment voor ouders maken door jullie meehelpen en meedenken!

Gerdine, Henk, Nathan en Lotte, wat zijn jullie een prachtig gezin! Ik hoop dat jullie samen de komende weken mooie stapjes vooruit mogen zetten!

Ik wens jullie het allerbeste toe.

Een lieve groet,

Regina

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.