Mart

Hier is ons klein en sterk mannetje; Mart Oppers.
Wachten tot 11-11-’22 vond hij te lang dus kwam onze Mart op 20-09-’22 al bij ons.  
In blijde verwachting vertelden we onze families dat er een kleine op komst was.
Vanaf het begin van de zwangerschap wist ik dat ik vaker op controle zou moeten komen in het ziekenhuis. Bij het maken van het uitstrijkje op mijn dertigste kreeg ik een 3B PAP uitslag. Ze vonden ernstige afwijking van de cellen in mijn baarmoederhals, waarbij een behandeling noodzakelijk was. Tijdens de behandeling hebben ze de ernstig afwijkende cellen weggenomen, met als gevolg dat ik een kortere baarmoederhals had. Een verkorte baarmoederhals betekende niet op voorhand dat ons kindje te vroeg geboren zou worden. Wel was er een verhoogd risico daarop.
Vanaf 13 weken moest ik elke week op controle in het ziekenhuis. Elke week kreeg ik een echo en werd er geluisterd naar het hartje van Mart. Ook werd mijn baarmoedermond wekelijks gemeten, omdat deze zo vroeg in de zwangerschap al aan de korte kant was. Elke week was het afwachten of alles naar verwachting verliep. 
Vanaf 28 weken was dat niet meer zo. De baarmoedermond was een stukje korter geworden. Vanaf dat moment moest ik meer rust nemen en ben ik ter controle verschillende keren opgenomen geweest in het ziekenhuis. Een spannende onzekere tijd brak aan. Helaas werd de baarmoedermond alsnog korter en was deze uiteindelijk nog maar 7 mm. Ook werd het hartje van Mart dat soms afzakte, goed in de gaten gehouden. 
De artsen probeerden ervoor te zorgen dat Mart zo lang mogelijk in mijn buik kon blijven groeien, maar bij 32 weken bleek dat hij de afgelopen 2 tot 4 weken nauwelijks meer was gegroeid.
De combinatie van weinig groei, een verkorte baarmoedermond, het hartje van Mart wat soms afzakt en de zwangerschapsvergiftiging die ik erbij had gekregen lieten de artsen besluiten om onze kleine man te gaan halen met een spoedkeizersnede.
Daar was onze Mart dan! Zo klein nog, maar ook zo sterk. Hij woog nog maar 1470gr bij de geboorte.
Mart deed het vanaf het eerste moment meteen al heel erg goed. We genoten enorm van hem.
Na de eerste week kreeg Mart er helaas een flinke infectie bij. De artsen denken aan het NEC-virus. Dat is een ernstige darmontsteking met verminderde doorbloeding van de darm, met afsterven van delen van de darm tot gevolg. Waarbij de komende 48uur erg spannend waren. 
Doordat de artsen snel handelden en de antibiotica snel aansloeg. Kregen ze het al snel onder controle. Daardoor kon deze infectie gelukkig niet doorzetten.

Mart groeit op dit moment elke dag een beetje en zo zet hij elke dag kleine stapjes vooruit. Hij is nu zelfs al uit de couveuse. Hij is actief en beweegt erg veel als hij wakker is. Dat is zo fijn en geruststellend om te zien.
Mart laat zien dat hij al supersterk is en dat hij echt een vechtertje is. Wij zijn als ouders super trots op ons kleine mannetje. We moeten nog even geduld hebben, maar hopelijk mag onze Mart snel met ons naar huis.
We willen onze fotograaf Margo Subnel enorm bedanken. Het vastleggen van deze bijzondere periode is voor ons heel waardevol.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.