Liv prematuur geboren met 29 weken en 1 dag, keizersnede, CPAP, NICU, MST, couveuse, sonde

Liv

Liv prematuur geboren met 29 weken en 1 dag, keizersnede, CPAP, NICU, MST, couveuse, sonde

 
Op Wereld Prematuren Dag 17 november mocht ik langskomen bij de kleine Liv. Ze ging voor het eerst in bad, wat een belevenis! Het kleine dappere meisje doet het goed en hopelijk mag ze gauw naar huis. Veel geluk aan het gezin gewenst

—————————–

Van de ouders van Liv:

Op zaterdag 6 oktober om 12.35 uur is onze prachtige dochter Liv Nijhuis geboren. Ze is na een hele rustige zwangerschap, totaal onverwacht ter wereld gekomen met 29.1 weken via een keizersnede, met een geboortegewicht van 840 gram en 30 cm. Liv ademde al zelfstandig, maar had alleen wat ondersteuning nodig met de CPAP. Omdat het zelf ademen haar toch iets te veel energie kostte hebben ze op de NICU besloten haar toch aan de beademing te leggen zodat Liv zich volledig kon focussen op haar groei. Gelukkig was ze dit niet lang nodig en was ze er na 3 dagen alweer vanaf en mocht ze weer naar de CPAP. Maar al na 10 dagen mocht ze aan de vleugeltjes ook wel high flow genoemd van 4 liter. Nu was het wachten tot ze boven de 1000 gram woog zodat ze op transport kon naar het ziekenhuis MST Enschede een stapje dichter bij huis.

Gelukkig hebben we hier niet lang op hoeven wachten, want 4 dagen later was het al zover ze was 1000 gram en mocht op transport. Het was een lange rit van Zwolle naar Enschede maar alles is goed gegaan en ze heeft alleen maar liggen slapen. Er was ons verteld dat ze na transport wel wat dipjes kon krijgen en dat gebeurde ook. 4 hartslag en 2 saturatie dipjes had ze wel per dag maar gelukkig pakte ze die zelf weer op. Al na 8 dagen werd haar high flow van 4 liter afgebouwd naar 3 liter. Op de 3 liter had ze wel wat meer saturatie dipjes waardoor soms haar zuurstof iets omhoog werd gezet van 21% naar 24%. Maar ze deed het verder zo goed dat ze na 3 dagen alweer naar 2 liter high flow kon. Als ze op 1 liter zat ook wel low flow genoemd mocht ze naar Almelo het laatste ziekenhuis voordat ze naar huis kan. En ja hoor na 3 dagen zat ze ook al op 1 liter. En na 4dagen was het zover het transport naar Almelo. Ook deze reis ging erg goed. De volgende dag gingen haar vleugeltjes uit haar neusje en ligt ze in een open couveuse omdat ze zich goed zelf warm kan houden. Ze heeft zelfs de eerste 3 dagen in Almelo geen enkel dipje gehad.

Nu bijna 7 weken verder weegt ze al bijna 2 kilo en is ze al 41 cm. Ook drinkt ze als ze goed wakker is al in 5 minuten haar flesje van 35 ml helemaal leeg. Ze mag over een paar dagen waarschijnlijk al van de monitor af, dan is er alleen nog de sonde maar aangezien ze nu al goed drinkt verwacht ik dat deze er ook snel uit mag. En ze gauw mee kan naar huis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.