Liam prematuur geboren met 23 weken en 6 dagen, , gebroken vliezen, echo, ontsluiting, tweeling, couveuse

Liam

Liam prematuur geboren met 23 weken en 6 dagen, gebroken vliezen, echo, ontsluiting, tweeling, couveuse
Zaterdag 10 december mochten we een reportage verzorgen in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, België. Kleine Liam kwam daar 15 weken geleden na een zwangerschap van 23 weken en 6 dagen ter wereld.

De mama vertelde: “Het begon allemaal op 22 augustus zondagavond ik had toen ik ging slapen rugpijn, of ik mijn menstruatie ging krijgen. Ik dacht dat ’t geen kwaad zou kunnen, zal wel bij de zwangerschap horen dus ben ik gewoon gaan slapen.” Dit bleken echter de eerste tekenen van de naderende bevalling. Na een goede check in het ziekenhuis, bleek er al 1 cm. ontsluiting te zijn en dus moesten ze in het ziekenhuis blijven. De tweeling werd elke dag goed in de gaten gehouden.

Op zaterdagochtend ging het echter weer mis. De dokter werd gebeld en er werd wederom een echo gemaakt om te kijken hoe het met de kindjes ging. Paniek alom als de dokter vertelt dat er al 5 cm. ontsluiting is en dat de kindjes waarschijnlijk die dag nog geboren gaan worden. Dit was natuurlijk veel te vroeg. Ze worden naar de verloskamer gebracht waar rond 19:30 uur de vliezen breken en waarna Liam wordt geboren. Hij doet het naar omstandigheden goed en mag in een couveuse om bij te komen van de bevalling.

“Rond 20u brak mijn water van ons dochtertje, maar nog steeds geen baby’tje te zien. Ik had zeker 10 dokters aan mijn bed, ze maakten een echo en wat blijkt dat ze gedraaid was en dwars kwam komen te liggen dus hebben ze geprobeerd haar te draaien, wat niet zo’n fijn gevoel was want ik had geen ruggenprik gekregen. Om 21:45 uur wilden ze een ruggenprik geven maar ik zei dat het niet nodig was, ik voelde de voetjes al komen.” 6 minuutjes later wordt Emma stil geboren.

Een hele heftige tijd breekt aan. Niet alleen moet er voor een heel klein jongetje gezorgd worden, maar er moet ook een crematie geregeld worden. Tijd om te rouwen is er nauwelijks. Er worden foto’s van Emma gemaakt als herinnering voor later. Ook nemen de papa en mama elke dag even de tijd om alleen met hun dochtertje te zijn om alles in zich op te nemen alvorens voorgoed afscheid van haar te moeten nemen.

Kleine Liam was bij zijn geboorte slechts 605 gram en maar 28,5 cm. maar hij laat zien dat hij een vechtertje is en doet het goed en groeit elke dag weer een beetje meer. Elke dag weer een beetje sterker dan de vorige dag. Stapje voor stapje.

Lieve papa en mama van Liam en Emma, geluk en verdriet liggen zo dicht bij elkaar. Wij wensen jullie heel veel sterkte met het verlies van jullie mooie dochtertje en heel veel geluk met jullie kleine mannetje Liam.

3 antwoorden
 1. Nelly
  Nelly zegt:

  Wauw wat een verhaal met kippenvel gelezen. lieve mooie emma☆ wat verschrikkelijk dat papa en mama je niet in het echt hebben mogen leren kennen. En lieve mooie Liam♡ wat ben je een kanjer en een vechter.

  Geniet van jullie mooie gezin

  Beantwoorden
 2. Alette
  Alette zegt:

  Jeetje, wat een heftig verhaal. Wat krijgen jullie veel voor je kiezen. Heel veel sterkte voor nu en de tijd die nog komen gaat. Het is niet makkelijk geweest en het zal nog wel vaker moeilijk zijn, maar toch komen jullie steeds een stapje verder. Heel veel geluk met Liam gewenst, die kleine dappere kanjer. Emma is altijd in jullie hart. Sterkte en veel geluk!

  Liefs van een prematuren tweeling mama.

  Beantwoorden
 3. Elisa
  Elisa zegt:

  Kreeg tranen in mn ogen bij het lezen van jullie verhaal .. zo heftig !
  Lieve Emma, je waakt goed over je broertje ! Hij vecht voor jullie 2. Mama & Papa zullen je nooit vergeten en Liam zal zeker zn zusje leren kennen 🙂
  Lieve Eveline en papa, ik wens jullie immens veel sterkte en heel veel geluk met Liam ! Hij is een vechtertje..Emma zal nooit vergeten worden en is voor eeuwig in jullie hartje !
  Veel sterkte & geluk,
  Elisa

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.