Liam prematuur 25 weken stuitbevalling

Liam

Liam prematuur 25 weken stuitbevalling

Jeej! Ik ben 25 weken zwanger zeggen wij nog tegen elkaar. Een paar uur later veranderde onze wereld ineens. Op dezelfde dag, zondag 26 juni 2016, kreeg ik helderrood bloedverlies. Het voelde niet goed en ik wist gelijk dat het mis was. De dag ervoor had ik ook bloedverlies alleen dat was nog roze.

Gebeld met de verloskundige. Om half 3 kon ik komen naar de praktijk. Ik kon nadat ik heb gesproken met de verloskundige ook langzaam aan niet meer zitten en liggen. Ik kreeg pijn in mijn onderrug (weeën). Aangekomen op de praktijk heeft ze mijn buik gecontroleerd. Ze hoorde een mooie hartslag. Met de baby was alles goed. Poef, gelukkig. Ze heeft mij ook gecontroleerd (inwendig) alleen dat was even schrikken. Ik bleek op dat moment 8 cm ontsluiting te hebben. Ik vergeet haar gezicht nooit meer.

De verloskundige heeft echt heel goed gehandeld en met spoed is een ambulance naar de praktijk gekomen. De ambulance heeft ons gebracht naar het UMC in Utrecht (WKZ). In het ziekenhuis aangekomen, zagen wij héél véél witte jassen en direct is gestart met weeënremmers en later ook, in overleg met ons, een spuit voor de longrijping. De werking daarvan is pas na 48 uur. Op zondagavond in het ziekenhuis lag ik letterlijk plat. Ik kon helemaal niks meer en lag vol aan de infusen. Ik was heel erg rustig en kon de weeën goed hebben. Op de zondagavond had ik iedere minuut een wee maar in loop van de komende dagen is dat minder geworden. We waren echt net op het nippertje in het ziekenhuis. Later zijn mijn weeën minder geworden.

Op dinsdag 28 Juni … Jeej, De 48 uur is gehaald. De artsen gingen kijken via een echo hoe de kleine lag. Hoeveel ontsluiting ik had, hoe groot de kleine was en waar de navelstreng lag. Hij zakte af en toe met zijn beentjes door het geboortekanaal (in een stuitligging) en dat was voor mij goed te voelen. De artsen vertelde ons ook dat hij met zijn kontje was gezakt. Een keizersnede ging niet meer lukken. Het plan was om te starten met weeën-opwekkers en te kijken hoe ik daarop zou reageren. Weeënremmers konden hierna niet meer gegeven worden. Spannend dus. In 2,5 uur is onze prachtige zoon Liam geboren; 32 cm en 760 gram.

Wij waren goed voorbereid wat er ging gebeuren na de bevalling. Dat was voor papa heftig om te zien en mee te maken. Maar ik ben trots op deze twee mannen. Wij hebben nog een lange weg te gaan. Onze zoon is nu 3 weken oud en ik zit nu in week 28 als we doortellen met de zwangerschap.

Je bent een knappe vent en een klein vechtertje. Omdat je zo vroeg op deze wereld bent was het even de vraag hoe je longen, darmen en hersenen het gingen doen. Bij je hersenen hebben 72 uur 3 pinnetjes gezeten en de hersenactiviteit is goed. Daarnaast ook geen bloedingen gehad. Je darmpjes doen het goed. Je poept flink en je billetjes zijn er rood van. En dat is een goed teken dat je darmpjes werken. Je longen zijn we nu nog mee bezig maar je laat je dapper zien en overwint steeds weer. Je had een open ductus en door medicijnen is deze gesloten en je hoefde dus geen operatie.

Het is nog niet bekend waarom Liam 15 weken te vroeg is geboren. Mijn moeder had ook bij twee van de 3 zwangerschappen een vroeggeboorte gehad. Haar eerste kindje, mijn broer, is geboren met 25 weken maar heeft het niet gered. Haar tweede kindje, mijn zus, is geboren met 26 weken en heeft het wel gered en is ook helemaal gezond. Mijn zus is een groot voorbeeld voor ons in dit hele traject met Liam.

Marieke, Joey & Liam

************

De fotograaf:

Het blijft elke keer bijzonder om een te vroeg geboren mensje te fotograferen, maar bij de aller-, allerkleinsten sta ik toch altijd met bewondering te kijken wat een vechtlust die kleintjes hebben. Zo ook kleine Liam. Zo klein maar ook zo dapper! Liam heeft nog een lange weg te gaan, maar met zulke lieve en positief ingestelde ouders gaat het hem zeker lukken. Heel veel sterkte en ook veel geluk met Liam!

Tineke Giesbers

10 antwoorden
 1. Janine de rijk
  Janine de rijk zegt:

  Wat zijn jullie toch kei goede ouders van Liam.
  Zo knap hoe jullie het hele proces verwerken.
  Gelukkig hebben jullie dierbare, liefdevolle mensen om jullie heen.
  Jullie liefde laat nu al zien hoe sterk die is.
  Jullie mogen met recht al trotse ouders genoemd worden.

  Beantwoorden
 2. Ron Bertens
  Ron Bertens zegt:

  Wat een stoere kerel die Liam! En jullie zijn een goed team. Zet m op, komt goed hoor!! Groetjes van Ron Patrice Stijn en Phia. PS: weer geweldig mooie foto’s Tineke, maar dat zijn we wel gewend van je Opstap werk.

  Beantwoorden
 3. Charlene van der Ham
  Charlene van der Ham zegt:

  Wat een ongelooflijk dapper & sterk mannetje, daar mogen jullie beslist trots op zijn!
  & wat een mooie pure foto’s.

  Charlene

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.