Jacelynn & Noahley, prematuur geboren met 27 weken, TTTS, CTG, spoedkeizersnede, NICU, vlinderzusje

Jacelynn en Noahley

Jacelynn & Noahley, prematuur geboren met 27 weken, TTTS, CTG, spoedkeizersnede, NICU, vlinderzusje

 

Noahley en Jacelynn:

Het verzoek is of ik een reportage kan doen in de vakantieperiode. Tussen twee vakanties in plan ik deze reportage en spreek ik af met de moeder van Jacelynn. In de aanvraag wordt mij duidelijk dat Jacelynn een vlinderzusje heeft, namelijk Noahley. Met de moeder maak ik de afspraak in het ziekenhuis in Veldhoven. Daar ontmoet ik de moeder en haar familie op de kamer.

Eerst ga ik het gesprek aan met de moeder en zij vertelt mij hoe de zwangerschap haar verlopen is. Ze vertelde me dapper het verhaal dat haar en haar kinderen overkomen is. Een zwangerschap die gewoon begon.

Tot de eerste 17 weken was er ook weinig aan de hand. Een trotse mama die zwanger is van haar tweelingdames. Tot de 17de week……
Men had namelijk het vermoeden dat er sprake was van TTTS. Dit staat voor Twin-to-twin transfusion syndroom. Dit kan voor beide kinderen erg gevaarlijk zijn en hierop werd besloten dat de mama van de kindjes onder strikte controle kwam te staan. Wekelijks ging zij naar het ziekenhuis voor controle.

Met 26 weken was ze op controle in het ziekenhuis en bleek de controle niet goed te zijn. Besloten werd om de moeder op te nemen. Maandag met 26 weken en 3 dagen werd de mama opgenomen. Vanaf toen lag de moeder in het ziekenhuis. Die vrijdag zou het mooi weer worden. De moeder van de kinderen wilde, na een week in het ziekenhuis te liggen, een keer naar buiten toe. Hierop besloten ze om de CTG van die dag wat eerder te doen zodat zij later die middag naar buiten kon gaan. Helaas bleek deze CTG niet goed te zijn en mocht zij niet meer van de CTG af. Haar werd ook verteld dat zij niet meer mocht eten en drinken. Wat was het een spannende tijd voor de mama. Een moment dat je als mama even geleefd wordt en het allemaal ineens heel snel gaat.

Om half 6 komt dan eindelijk de eigen gynaecoloog binnen. De mama mag naar de OK toe wat Jacelynn laat op de monitor zien dat het niet goed met haar gaat. Op een gegeven moment wordt besloten dat er een spoedkeizersnede plaats gaat vinden. De CTG gaf namelijk steeds aan dat het niet goed ging met beide kleintjes. Omdat het een spoedkeizersnede is wordt de mama onder volledige narcose gebracht. Beide kindjes worden dan geboren. Jacelynn als grote zus en Noahley komt als tweede. De start van beide kindjes was redelijk goed.

Als mama bijkomt kan zij haar wondertjes eindelijk zien! Zondags kan mama voor het eerst buidelen met Noahley. Helaas gaat dit niet met beide kindjes tegelijk en kan zij maandags voor het eerst met Jacelynn buidelen. Vanaf die dag buidelt zij beide kindje om en om.

En dan is het donderdagochtend en gaat het helemaal mis. Het gaat niet goed met Noahley en zij wordt diezelfde middag nog met spoed geopereerd.
Noahley is inmiddels overgebracht naar een ander ziekenhuis waardoor beide kindjes niet meer bij elkaar zijn. Het gaat inmiddels zo slecht met Noahley dat de mama voor een immens zware en onmogelijke beslissing komt te staan. Een beslissing die geen ouder hoort te maken maar sommige zoals deze mama gedwongen voor deze keuze komen te staan. Nadat heel de familie erbij is geweest wordt er afscheid genomen van Noahley en is zij dapper van ons heen gegaan.

Noahley is een immens mooi meisje dat als vlinderkindje met haar oudere zusje meekijkt.

De mama vertelt mij dat de kindjes ook niet meer bij elkaar zijn geweest omdat het transport te zwaar was voor beide kindjes. Ze vertelde me ook dat zij geen foto had van haar twee wondertjes samen. Ik had de mama ook gevraagd om hier voor de reportage over na te denken. Mogelijk dat wij de kindjes op een bijzondere manier toch samen konden brengen.

Tijdens de reportage krijg ik het as van Noahley. Samen met de moeder besluiten we foto’s te maken van Jacelynn welke op een symbolische wijze haar zusje vast heeft. Ook komen de knuffels van beide wondertjes bij elkaar en worden vastgelegd.

Lieve mama van Jacelynn en Noahley. Dankt voor je vertrouwen. Je bent een krachtige en moedige mama van twee bijzonder mooie wonders!
Dank dat ik je verhaal mocht horen en jullie vast mocht leggen namens stichting Earlybirds Fotografie.

———————-

Reactie Mama van Jacelynn en Noahley:

Een achtbaan die continue heel hard na beneden valt, zo voelt het. 2 meisjes met een goede start en een hele goede apgarscore voor 2 hele kleine dappere veel te vroeg geboren meisjes. Jacelynn en Noahley 800 gram en 1050 gram. Heel onwerkelijk onder algehele narcose en als je wakker word ben je ineens moeder. Gelukkig door de lieve verpleging van de NICU in het MMC Veldhoven went het snel dat je ineens mama bent geworden. Super trots was ik natuurlijk en dat ben ik nog, want ondanks de zware tijd en het verlies van Noahley na precies 1 levensweek, is moeder worden het mooiste wat me ooit is overkomen.

Het afscheid wat ik mijn vlindermeisje heb gegeven was prachtig en ze blijft in ons hart altijd bij ons.

Met Jacelynn het kleine vechtertje half Nederland al afgereisd, maar op 18 september mocht ze dan eindelijk mee naar huis. Het ziekenhuis ben je ondanks alle goede zorgen wel echt helemaal beu. Tussendoor mogen we nog even 250 km reizen om even naar Groningen te gaan, maar alles voor Jacelynn zolang zij er beter van wordt doe ik alles. Ze is thuis en ze doet het goed ik ben een hele trotse mama want wat prematuurtjes wel niet allemaal moeten doorstaan zo klein en zo dapper. Ben ook heel erg blij met de foto’s zowel van Make a Memory van Noahley en de foto’s van Jacelynn die Rietje heeft gemaakt van Earlybirds.

3 antwoorden
 1. Fleur de boer
  Fleur de boer zegt:

  Het verhaal ontroerd mij erg. Wat een heftige periode. Wat een groot verlies en tegelijk ook een groot bezit. Wat een prachtige namen!

  Ik heb zelf ook een tweeling van ( prematuur) augustus. Na een moeilijke start nu thuis.

  Heel veel sterkte. En veel mooie momenten gewenst met je tweelingdochter.

  Beantwoorden
 2. nel
  nel zegt:

  pfffff traantjes hoor heel veel sterkte en probeer te genieten van je mooie meisje met in jouw gedachten je andere prachtige dochter, liefs!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.