Emma & Anna prematuur geboren met 32 weken en 2 dagen, tweeling, TTTS, LUMC, UMCG, keizersnede, Martini ziekenhuis, sonde

Emma & Anna

Emma & Anna prematuur geboren met 32 weken en 2 dagen, tweeling, TTTS, LUMC, UMCG, keizersnede, Martini ziekenhuis, sonde

 
Vanaf de 18e/19e week zwangerschap begon ik klachten te krijgen: ik groeide heel snel en had veel last van harde buiken. Omdat we in verband met het type tweelingzwangerschap extra kans hadden op complicaties (TTS) toch maar aan de bel getrokken. Een extra controle liet geen afwijkingen zien, dus ik moest het rustiger aan gaan doen en stoppen met werken.

Een week later volgde de 20 weken echo, door de grote hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de kindjes was het lastig om de kindjes goed in beeld te krijgen. We moesten over een week maar terugkomen. Ondertussen groeide ik nog steeds flink door en voelde me steeds minder fit. Bij de ‘herkansing’ bleek dat er toch sprake was van TTS en wel in zo’n stadium dat we direct door moesten naar Leiden, waar er de volgende morgen een laseroperatie werd uitgevoerd.

De operatie bleek een succes, de beide kindjes groeiden goed in de weken erna, maar helaas was het tussenschot tussen de beide kindjes door de operatie gesneuveld en zaten ze nu samen in één vruchtzak. Omdat dit extra risico geeft in de vorm van verstrengeling van de navelstrengen, werd ik vanaf 28 weken zwangerschap opgenomen in het UMCG, waar dagelijkse controles volgden om de kindjes goed in de gaten te houden. Wekelijks werden er echo’s van de flows en groei van beide kindjes gemaakt.

Uiteindelijk is ervoor gekozen om de kindjes met 32 weken en 3 dagen geboren te laten worden, het risico op een slechte afloop werd te groot. Door middel van een geplande keizersnede werden op 22 mei onze mooie beide dochters geboren. Toen de meisjes geboren waren, bleken er 3 knopen in de navelstrengen te liggen. Alhoewel je van te voren altijd hoopt dat de kindjes zo lang mogelijk in je buik blijven zitten, zijn wij nu maar wat blij en opgelucht dat er toch besloten is om niet verder te gaan dan deze termijn! De beide dames kwamen huilend ter wereld en doen het gelukkig heel erg goed. Ze zijn inmiddels allebei van de flow af en druk aan het oefenen met drinken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.