Elora

Onze dochter Elora is met een zwangerschapsduur van 31 weken en 4 dagen geboren. Voor velen zal het flink schrikken zijn als hun kindje prematuur geboren wordt, en in het ziekenhuis komt te liggen. Voor ons lag dit anders. Met 18 weken bleek ik namelijk al gebroken vliezen, en daardoor een hele kleine hoeveelheid vruchtwater, te hebben. Super spannend natuurlijk, net als de rest van de zwangerschap.

Toen ik 10 weken zwanger was, kwamen we er achter dat er sprake was van een TRAP tweeling. Dit is nogal zeldzaam, het komt maar 20 keer per jaar in Nederland voor. Hierbij is er sprake van een tweeling, waarbij 1 kindje in de aanleg fout is, waardoor het alleen een onderlichaam ontwikkelt. Normaal gesproken kan dat natuurlijk niet groeien, maar bij een TRAP tweeling wel. Daar zorgt het ‘normale’ kindje voor een bloedsomloop van het andere kindje, door via de placenta bloed rond te pompen. Dit is natuurlijk gevaarlijk voor het ‘normale’ kindje, omdat het hartje dan dubbel zo hard moet werken. Hierom moest ik met 14 weken een medische ingreep ondergaan, waarbij de bloedsomloop in het kindje met alleen een onderlichaam werd gestopt, zodat ons meisje geen hartfalen zou krijgen en goed verder kon groeien. Hierbij was er echter wel een kans op vroegtijdig gebroken vliezen…

In eerste instantie leek alles goed te zijn gegaan, maar 4 weken na de ingreep (18 weken zwanger) zagen ze plots bijna geen vruchtwater meer op de echo. We schrokken enorm, ik had helemaal geen vruchtwaterverlies gemerkt. Aangezien een kindje pas vanaf 24 weken levensvatbaar is, kon er nu niks voor ons gedaan worden, en heb ik bedrust genomen. Uiteindelijk is Elora door middel van een spoedkeizersnede wegens een afgescheurde placenta, met 31 weken en 4 dagen geboren op 8 november 2023.
Ze is een ontzettend sterk meisje, die al een hele hoop achter de rug heeft. Zo ging ze van de beademing, naar de CPAP, naar zelfstandig ademen. Ook de couveuse werd ingeruild voor een warmtebedje, en die vervolgens voor het wiegje. De voeding die ze de eerste dagen via het infuus kreeg, werd ingewisseld voor borstvoeding via de sonde. Inmiddels drinkt ze al een groot deel zelf! Na bijna 2 maanden in het ziekenhuis te zijn geweest, mag ze dit weekend waarschijnlijk eindelijk met ons mee naar huis!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.