Elias & Tygo
Van de ouders:
Ik heb een goede, fijne zwangerschap gehad, via IUI behandeling. Alle controles en pret echo’s werden onze jongens gecheckt op hartslag, maaginhoud, hoofdomtrek, botten groei, bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Alles was goed.
Met 36 weken ben ik ‘s avonds naar het Treant ziekenhuis in Emmen gegaan ivm buikpijn klachten, daar aangekomen in de verloskamer bleek bij controle dat ik al 2 a 3 cm ontsluiting had. We zijn er blijven slapen, de volgende ochtend had ik 5 cm ontsluiting. Maar de hele dag niks aan de hand, het zette niet door. Met behulp van opbouw van weeënopwekkers en vliezen breken zijn ‘s avonds de echte weeën en natuurlijke bevalling begonnen.
Om 21.55 is Elias geboren met een gewicht van 2445 gram en 48 cm. met zijn hoofd vooruit. En om 22.04 met een gewicht van 2545 gram en 48 cm is met behulp van het team, met zijn benen vooruit, Tygo geboren.
Ze begonnen allebei met huilen en hebben na de controle, nog even samen bij mij gelegen. Al snel zagen we bij Elias, bijzondere uiterlijke kenmerken (groot hoofd, uitpuilende ogen, nauwe neus, korte rechter elleboog, vingers en duimen naar binnen gevouwen, grotere teen, voeten naar binnen). Dit was erg onverwachts en schrikken voor ons, omdat alles goed was tijdens de zwangerschap en controles. Met Tygo was alles goed.
Elias werd meegenomen naar de couveuse afdeling voor de ademhaling, warmte en om sondevoeding te kunnen geven. Tygo kon met ons mee op de kraamafdeling in Emmen.
De volgende dag is Elias overgeplaatst per ambulance naar UMCG Groningen, afdeling IC neonatologie, ivm de ademhaling en sondevoeding. Mijn vader heeft ons met eigen auto naar umcg Groningen gereden vanuit ziekenhuis Emmen.
Tygo heeft 1 week op de kraamafdeling met ons gelegen ivm geelzucht, gewicht verlies, en aansterken samen, en dichtbij IC om bij Elias te zijn. Daarna zijn we naar huis gegaan met Tygo, zonder Elias naar grote broer Jesper (6 jaar). Jesper en Tygo mochten niet op de IC komen ivm besmettingsgevaar van de kwetsbare jonge baby’s.
We zijn toen steeds heen en weer van thuis naar umcg Groningen om bij Elias te zijn, tussen de schooltijden door. Dit kostte veel energie en tijd.
Op 24 juli is Elias overgebracht per ambulance naar Sophia ziekenhuis in Rotterdam voor onderzoek met een mri scan en ct scan, voor zijn uiterlijke kenmerken. Na 3 dagen onderzoek / overleg door logopedist, fysio, kno arts en een gen en bloed onderzoek, en na paar weken wachten op de uitslagen, De conclusie: Syndroom van Crouzon. Dit komt maar 2x per jaar voor bij kinderen. Het is een gen afwijking, ontstaan tijdens de ontwikkeling van Elias / een baby. Elias is Uniek en Bijzonder zoals de verpleegkundigen zeggen.
Momenteel is het half augustus en ligt Elias in UMCG Groningen op de afdeling Special Care ipv IC voor de zorg. Hier mogen Tygo en Jesper met ons samen ook komen, elke dag en avond. Heerlijk samen knuffelen, spelen, liggen, kusjes en aandacht geven aan Elias, in afwachting van de oproep voor de speciale operaties in Sophia ziekenhuis te Rotterdam. En daarnaast ook benieuwd naar de (zorg) toekomst van Elias samen met zijn tweelingbroer Tygo, grote broer Jesper en ons. We proberen te genieten van de fijne, mooie, leuke momenten met elkaar en onze familie, vriendinnen en collega’s.
BEDANKT: Wij willen graag Gea de Boer, bedanken voor de mooie fotoshoot van ons gezin. Het geweldige, zorgzame team van afdelling IC neonatologie en special care in UMCG te Groningen en Sophia ziekenhuis te Rotterdam voor de goede zorgen van Elias en ons. En daarnaast ook het Ronald mcDonalds huis in Rotterdam en Groningen voor de tijd dat wij hier mochten logeren om dichtbij Elias en met elkaar te zijn, als compleet gezin. BEDANKT.
Dikke knuffel voor alle ouders en (te) jonge kinderen van Earlybirds.
van: Jeroen, Ineke, Jesper, Elias en Tygo
Mooi, ontroerend en hartverwarmend!
Lieve Ineke en Jeroen,
Wat mooi verwoord en geschreven. Hartverwarmend
Diep respect hoe jullie het allemaal aanpakken en vooral ook niet de liefde vergeten naar Jesper, Tygo en naar elkaar toe !
Veel liefs, Sjaak en Anja