Ama

Nieuwsgierig loop ik het Isala in Zwolle binnen. Het is altijd weer afwachten welke mensen je voor de camera krijgt maar vooral welke verhalen je gaat horen. De mama van Ama kwam mij al snel bij de ingang van de afdeling ophalen en samen liepen we naar de kamer waar papa en natuurlijk de kleine Ama op ons wachtten.

Een prachtig klein meisje dat heerlijk lag te slapen. Haar start van het leven liep even anders dan papa en mama van te voren hadden verwacht…..

Mama was na een intensieve fertiliteitsperiode zwanger. Het ging goed en ze waren nog even lekker op vakantie geweest. Tot zaterdagavond 4 juni. Mama voelde zich niet helemaal lekker en had wat last van rugpijn. De volgende ochtend was de pijn niet weg en heeft papa toch de verloskundige gebeld. Die kwam vrij snel naar hen toe en constateerde dat het hartje van de baby nog goed klopte maar ook dat ze 2 cm ontsluiting had. Ze werden direct doorgestuurd naar het Isala Ziekenhuis waar ze longrijping en weeënremmers toegediend kreeg. Helaas was er in het Isala geen plek en werd mama met de ambulance naar het UMC in Groningen gebracht. De weeën namen toe tot steeds om de 7 minuten en dus werden de weeënremmers steeds om de 6 uur toegediend in de hoop alles te kunnen vertragen. Tussendoor werd de baby ook in de gaten gehouden met CTG’s.

Om 19.00 uur werd de laatste CTG gemaakt maar om 22.45 uur constateerde de gynaecoloog volledige ontsluiting en werd Ama om 23.32 uur met een gewicht van 1400 gram geboren. Papa mocht de navelstreng doorknippen en Ama werd direct in de couveuse en aan de CPAP, masker met zuurstof, gelegd. Na 2 weken Groningen werden ze, weer met de ambulance (gelukkig mochten mama, en de vaste verpleegkundige van Ama mee!), naar de NICU in Zwolle overgebracht. Hier mocht Ama aan de flow, zuurstof via een slangetje in de neus en langzaamaan gaat ze de goede kant op.

Op het moment dat ik er ben, ligt ze nog aan de monitor en heeft ze nog een sonde maar ook geeft mama borstvoeding. Tijdens mijn bezoek dronk Ama, en dat is echt bijzonder, aan één stuk door! Het kost die kleintjes enorm veel energie wat dan soms ten koste gaat van de groei dus vaak mogen ze aan de borst om de zuigtechniek te leren en krijgen ze de meeste, gekolfde, borstvoeding vervolgens via de sonde. En dat werkt prima want inmiddels weegt ze, met haar 34 weken, 2365 gram en werken haar oren en ogen goed!

Ama is een naam die je niet vaak hoort en is van Nigeriaanse oorsprong. De betekenis is echt heel bijzonder: De geliefde/Genade van God.

Inmiddels is Ama lekker thuis bij papa en mama en gaat het heel goed met haar. Ik wens haar alle liefde, gezondheid en geluk toe maar dat komt met de liefde van haar ouders zeker goed!

Liefs, Anneke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.