3 jaar Earlybirds, de inzet van vele vrijwilligers

12 Juni 2013: ik stap vroeg in de auto voor een ritje naar Noord-Holland. Het belooft een belangrijke dag te worden, samen met Jessica Innemee & Marije Luiten-Hofman heb ik een afspraak bij de notaris. Earlybirds Fotografie gaat dan na 4 maanden verder als officiële stichting; Stichting Earlybirds is geboren! We begonnen samen met een droom: ouders van prematuur geboren kinderen die in het ziekenhuis verblijven een lichtpuntje te schenken. Even een momentje zonder zorgen en een momentje van genieten. We begonnen achteraf gezien ietwat naïef. Met z’n drieën konden we toch best heel Nederland doen?!

Wie had kunnen bedenken dat we nu, 3 jaar na oprichting, zo zijn gegroeid!
We hebben op dit moment 195 fotografen en 9 planners die door heel Nederland & België zorg dragen dat een aanmelding van ouders wordt omgezet in een mooie reportage. Dit stukje is wat jullie volgers veelal zien, maar er gebeurd achter de schermen nog zoveel meer. Graag vertel ik jullie in een notendop wat er achter de schermen allemaal gebeurt en hoeveel vrijwilligers inmiddels actief betrokken zijn bij de stichting.

We hebben de stichting inmiddels opgesplitst in 5 afdelingen:
Fotografie, PR, Communicatie, Financieel & Earlybirdjes

Fotografie;
Naast de fotografen en planners, hebben we een team wat zich inzet rondom de aanmeldingen van potentiële nieuwe fotografen en de evaluatie nadat men een aantal maanden actief is als vrijwilliger. Een vrijwilliger draagt zorg voor de verzending van een startpakket: Elke fotograaf ontvangt een pakket met informatie, een demoalbum, t-shirt & magazines.
Nadat de reportages zijn verzorgd ontvangen ouders alle foto’s digitaal (20-50 foto’s). Een team draagt zorg dat de mailtjes met downloadlink worden verzonden.

PR;
Een afdeling die zich grotendeels inzet om de stichting financieel gezond te houden, zodat we de reportages kunnen blijven verzorgen.

Er is een veilingpagina op Facebook waar twee vrijwilligers zich enthousiast voor inzetten! Elke week worden er weer nieuwe veiligen gestart. Daarnaast wordt er jaarlijks in september een grote loterij georganiseerd. Met dank aan de donaties van bedrijven en organisaties, kunnen we dit blijven organiseren en onder andere de onkosten vergoedingen betalen aan onze vrijwilligers en groei mogelijk maken.

De afdeling PR draagt tevens zorg voor de verschillende evenementen en beurzen waar de stichting te vinden is. We zijn er vaak te vinden voor het vinden van nieuwe fotografen of het verkopen van gedoneerde items.

Jaarlijks organiseert de stichting voor haar vrijwilligers een grote bijeenkomst. Een gezellige en informatieve dag in Ederveen, elkaar beter leren kennen staat centraal. Een vrijwilliger van de afdeling PR zet zich hier fanatiek voor in!

Communicatie;
Deze afdeling draagt zorg voor alle interne en externe communicatie. Zo ontvangen alle vrijwilligers maandelijks een nieuwsbrief met informatie over het reilen en zeilen binnen de stichting, hebben we een telefoniste die tevens zorg draagt voor de verzending van het flyerpakket die via de website wordt aangevraagd en ook het beheer van de website en de social media wordt geregeld binnen deze afdeling. Daarnaast hebben we een tekstschrijver en het grafisch team, onmisbaar voor het samenstellen van alle flyermateriaal.
Eén van die vrijwilligers houdt zich bezig met het opmaken het jaarlijkse magazine. Een magazine welke ouders ontvangen bij een reportage en soms ook te vinden zijn bij Ronald McDonald huizen of in de ouderkamers in het ziekenhuis. Een leuk en informatief magazine voor en door ouders van prematuur geboren kinderen. Op dit moment een team die zich sterk ontwikkeld!

Financieel
Een belangrijke afdeling, omdat we als stichting altijd inzage moeten kunnen (en willen) geven in onze inkomsten en uitgaven. De declaraties van onze vrijwilligers worden verwerkt, evenals de inkomsten via donaties, veilingpagina etc. Jaarlijks worden de inkomsten en uitgaven voor iedereen inzichtelijk gemaakt via het jaarverslag.

Earlybirdjes
Dit onderdeel van de stichting is erg snel gegroeid. Van het idee om voor de kindjes in Nederlandse en Belgische ziekenhuizen een knuffeltje te haken, waar ze zoveel steun aan hebben, groeide het binnen no time uit tot duizenden vrijwilligers die lid zijn van de facebookgroep en zich inzetten om te haken. Voordat een knuffeltje aan een kindje in het ziekenhuis wordt geschonken, leggen de earlybirdjes een hele weg af. Het begint met het garen, soms gedoneerd via birdyhood of vrijwilligers. Vervolgens worden de birdje met liefde gehaakt. Keurmeesters dragen zorg voor het keuren, wassen en verpakken van de knuffeltjes volgens een uitgebreide werkwijze en veiligheidsinstructie. Bij alle verpakte knuffeltjes worden 2 flyers toegevoegd, 1 met info over het birdje en 1 over de stichting zelf, zodat ouders altijd kunne zien dat dit knuffeltje is gekeurd volgens onze strenge voorschriften. De facebookgroep en pagina worden beheert door vrijwilligers.

Hadden we dit allemaal kunnen doen met ons drieën?
Absoluut niet!

Wat is het bijzonder mooi om te zien dat vrijwilligers in Nederland en België zich zo hartverwarmend en belangeloos willen inzetten voor families die door een moeilijke tijd gaan. Elke vrijwilliger draagt zijn/haar eigen steentje bij om ouders een lichtpuntje te schenken. Elke vrijwilliger is onmisbaar en we hopen dat we de komende jaren kunnen blijven groeien en ouders ons (tijdig) weten te vinden voor een liefdevolle fotoreportage.

Sinds 2013 hebben we zo’n 2000 ouders een liefdevolle herinnering geschonken.

Extreem prematuur geboren kindjes die nog aan het begin van hun reis stonden of soms al maanden aan het knokken waren. Kindjes die de weg van vroeggeboorte bewandelen met enorme bergen die ze moeten overwinnen. Kindjes die zonder tegenslagen de weg van vroeggeboorte naar huis bewandelen. Jongens, meisjes, tweelingen en drielingen. Kindjes geboren in het buitenland of juist buitenlandse gezinnen die op het moment van vroeggeboorte in Nederland verbleven. Stuk voor stuk bijzondere verhalen waarbij we hopelijk een lichtpuntje hebben kunnen schenken. Een mooie herinnering aan een heftige tijd. Alles geheel belangeloos!

De kracht van het geven.
Hoe bijzonder mooi is dat!

Bedankt donateurs voor jullie donaties.
Bedankt ouders voor jullie vertrouwen.
Bedankt ziekenhuizen voor jullie gastvrijheid.
Bedankt volgers voor alle warme reacties en het informeren van ouders over het bestaan van de stichting.

Maar vooral, bedankt lieve vrijwilligers voor jullie inzet de afgelopen 3 jaar

Met elkaar maken we de wereld een klein beetje mooier en schenken we een hele waardevolle herinnering aan ouders. Zonder jullie hadden we nooit kunnen bereiken waar we nu staan!

Warme groet,

Marjolein, voorzitter & mede-oprichtster Earlybirds Fotografie

2 antwoorden
  1. Lammy Spijker - Sloetjes
    Lammy Spijker - Sloetjes zegt:

    Super initiatief! Hoop dat jullie nog heel lang jullie werk mogen en kunnen doen.
    Met veel liefde haak ik Birdjes en Nicus voor de Stichting.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.