Stenn prematuur 26 weken open ductus tube cpap bpap

Stenn

Stenn

Vrijdag 29 juli (26 weken en 1 dag) stond ik om 6:00 op om te gaan werken. Ik had vanaf het opstaan een soort menstruatiepijn. Ik ervaarde het niet als heel heftig dus ben ik gewoon aan het werk gegaan. Op aandringen van mijn vriend en moeder toch maar de verloskundige gebeld. Ze vroegen me toch wel even te komen. Om 11:00 was ik in het ziekenhuis. Mijn urine is nagekeken omdat ze dachten aan een blaasontsteking. En ze legden me een uurtje aan de monitor om het hartje van de baby te checken en harde buiken te bekijken. Harde buiken vielen op dat moment wel mee en de pijn zakte ook wel af. Er bleek niet zoveel aan de hand dus ik mocht weer naar huis. Ik moest het wat rustiger aan gaan doen met werken en de rest van de dag thuis ook niks meer doen. Hier heb ik me netjes aan gehouden.

Om 17:00 belde mijn vriend dat hij over een uurtje thuis zou zijn. Mijn moeder en schoonmoeder waren bij mij om te kijken of alles goed met me ging. Vanaf dat hij gebeld heeft is de pijn weer een beetje opgekomen. Dit keer gelijk met harde buiken. Zodra hij thuis was hebben we de verloskundige weer gebeld en mochten we komen. We werden in een kamertje gezet want er kwam zo iemand bij ons. Ik moest plassen, liep naar het toilet en verloor bloed. Toen was ik even helemaal in paniek. Gelijk moest ik gaan liggen en maakte ze een echo. “Je hebt 3 cm ontsluiting” zei de arts “dus je zal gaan bevallen”. We wisten even niet waar we het zoeken moesten en hebben allebei gehuild.

Ik kreeg direct weeënremmers en de eerste longrijpingsprik. De weeën zakten af en zo ben ik de hele nacht goed door gekomen. Ik was die dag (30 juli) jarig. Ik voelde me goed en heb me nog zitten opmaken want er kwam nog visite voor me in het ziekenhuis. Vanaf 14:00 begonnen de weeën weer. Om 18:00 is er een arts bij gekomen. Het ging allemaal zo snel want om 18:59 is Stenn geboren met een gewicht van 930 gram en een lengte van 33 centimeter.

Hij ligt nu alweer 3 weken op de Nicu. Hij heeft het soms nog best lastig maar dat is ook niet gek voor zo’n klein mannetje. De ductus was na de bevalling niet gesloten dus hier heeft hij 3 dagen een medicijn voor gehad. Gelukkig is hij hiermee wel dicht gegaan anders had hij ook nog geopereerd moeten worden. Zijn longetjes zijn heel erg zijn zwakke plek. Hij heeft tot vorige week zaterdag nog aan de beademing gelegen (tube direct in zijn longen). Dit was zo naar voor hem want hij had daardoor ontzettend veel last van slijm. Hij was zo sterk dat hij zelf de tube wel eens los trok. 1 keer heeft hij hierdoor een bronchospasme gehad. Zijn longen trokken samen en kregen geen zuurstof. Hij werd lijkbleek en slap. Wij waren erbij en dit is afschuwelijk om te zien van je eigen kleine vechtertje. Vorige week zaterdag is hij over gegaan op de Cpap. Dit bleek toch te zwaar voor hem dus is hij na een dag over gegaan naar de Bpap. Hij doet het hier nu aardig mee. De nachten heeft hij nog wat dalingen maar we duimen dat dit ook snel over gaat.

Stenn heeft ook de eerste 2 weken regelmatig onder de phototherapy (zonnebank) gelegen. Zijn lever kon de afvalstoffen nog niet goed afbreken. Ook heeft hij 2 keer een bloedtransfusie gekregen omdat hij zelf te weinig rode bloedcellen aanmaakte en dit hem dan teveel energie zou kosten. Stenn krijgt nu 12 keer per dag 15 ml borstvoeding via de sonde. Omdat hij dit zo goed doet hoeft hij verder geen extra vocht via infuus.

Ondanks alles doet hij het zo goed en zijn we super trots op hem. We hebben nog een lange weg te gaan maar kijken er heel erg naar uit om ons mooie kleine mannetje over een poos thuis te hebben. We zullen alles voor hem doen om het hem zo prettig mogelijk te maken in de tijd dat hij nog niet lekker bij papa en mama kan zijn.

We willen Tineke Giesbers ontzettend bedanken voor de prachtige fotoreportage. We hangen een mooie foto van Stenn aan de muur, zo is hij alvast een beetje bij ons thuis.

**************

De fotograaf:

Dappere Stenn behoort tot de allerkleinste prematuurtjes. Toen ik op de afdeling kwam lag hij onder de blauwe lamp en toen ik weg ging weer. Daartussen werd hij liefdevol verzorgd door papa en mama. Stenn bezorgde hun extra werk door, nadat hij net verzorgd was, zichzelf en de couveuse weer onder te plassen!

Stenn reageerde duidelijk op de handen van zijn ouders, dan werd hij gelijk heerlijk rustig en hoe aandoenlijk was het toen hij probeerde zijn duimpje in zijn mond te steken! Stenn heeft nog een lange weg te gaan, maar hij laat zich kennen als een vechtertje! Zet hem op Stenn!

Tineke Giesbers

4 antwoorden
 1. Suzan
  Suzan zegt:

  Wat een mooie foto’s en bijzonder verhaal! Het heeft me heel erg aangegrepen. Eergisteren was ik zelf namelijk 24 weken zwanger en kreeg ik ook weeën. Gelukkig zijn ze na zo’n anderhalf uur weer gestopt. Ook al scheelt dat twee weken met jullie prachtige zoon; het is zo mooi om te zien en te lezen dat ze er echt voor vechten. Ik hoop dat t steeds beter zal gaan en jullie een mooie toekomst hebben!

  Beantwoorden
 2. Elles
  Elles zegt:

  Allereerst gefeliciteerd met jullie prachtige zoon Stenn. Ik had precies dezelfde bevalling alleen was ik een weekje verder. Onze zoon is inmiddels 10 jaar en was net zo’n vechtertje als jullie Stenn. Heel veel sterkte de komende tijd en hopelijk mogen jullie hem over een tijdje in zijn eigen bedje leggen! Probeer te genieten van jullie kleine mannetje!

  Beantwoorden
 3. Marieke
  Marieke zegt:

  Gefeliciteerd met jullie dappere mannetje!! Ons zoontje is op 1 oktober geboren met 26,2 weken. Vele herkenbare dingen. Hij doet het nu super goed. Hoop dat jullie mannetje ook steeds sterker wordt!

  Beantwoorden
 4. Anitabrugge
  Anitabrugge zegt:

  Wat goed te horen dat jullie positieve berichten sturen naar mijn neef en vriendin. Dit is wat ze nodig hebben. Positieve geluiden. Dank jullie wel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.