Philou prematuur geboren met 26+ weken, couveuse, AMC, sonde

Philou

 Philou prematuur geboren met 26+ weken, couveuse, AMC, sonde

Opeens was ons kleine meisje daar, zo onverwacht en zo klein. Mijn zwangerschap verliep eigenlijk zonder enige problemen. Op een avond dacht ik dat ik last kreeg van oefenweeën en dit ging de hele nacht door. In de ochtend kwam de verloskundige en bleek dat ik op 9 cm ontsluiting zat en toen ging alles zo snel. De ambulance was er in 5 minuten en we werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Toen we in het ziekenhuis aankwamen stond er en heel team aan mensen voor ons klaar, kinderartsen, anesthesiologen, gynaecoloog, verloskundige, verplegers en ambulancebroeders. Binnen 10 minuten was Philou geboren, wat is ze klein was het enige wat ik kon zeggen. Zo klein maar zo sterk.

Ze werd meteen in de couveuse gelegd en door 4 man in de gaten gehouden. Ondertussen werden wij opgevangen, jeetje wat was het onwerkelijk allemaal. Na anderhalf uur van allemaal onderzoeken, bloedafnames, slangetjes en monitoren kwam het specialistenteam van het AMC om Philou op te halen. Ze woog 1 kg, deed het super goed en ademde zelf! Toen was al duidelijk wat een vechter ze was.

Vanaf dat moment is onze rollercoaster begonnen. Na 3 dagen werden we ’s nachts wakker gebeld omdat Philou een darmscheur had en met spoed geopereerd moest worden. Er werd een tijdelijk stoma geplaatst voor 9 weken waar dagelijks veel zorg voor nodig was. Dit onderging ze allemaal zo stoer. In die tijd hebben we Philou langzaam zien ontwikkelen, zo mooi toen ze ons voor het eerst echt aankeek, dat ze uit de couveuse mocht en nog zo veel andere overwinningen. Er is zo veel gebeurt in die tijd met ups en downs, bloedtransfusies, een open verbinding tussen de aorta en longslagader, een hersenbloeding en een longaandoening. Na maanden van ademhalingsondersteuning ging het steeds beter met je longen en moest alleen het stoma nog worden opgeheven. Dit is een vrij standaard operatie maar helaas kreeg Philou een bacterie in het bloed en daardoor een hersenvliesontsteking. Wat was het heftig om ons kleine stoere meisje zo ontzettend ziek te zien. We zijn de artsen zo dankbaar voor hun alerte ingrijpen en wat blijft Philou ons verbazen met hoe sterk ze is.

Na ruim 3 maanden in het AMC waarvan 65 dagen op de ic gaat het nu gelukkig heel goed met Philou en er is zelfs uitzicht op wanneer ze naar huis mag! De fotoshoot van earlybirds is gedaan de dag nadat ik was uitgerekend, dit was voor ons een heel fijne ervaring en bijna een soort afsluiting en verwerking van deze periode. We zijn super blij met de prachtige foto’s en de lieve begeleiding van de fotograaf.

Ze weten nog niet hoe Philou zich in de toekomst zal ontwikkelen maar we zijn er van overtuigd dat ze ons zal blijven verbazen!

2 antwoorden
 1. Wendy
  Wendy zegt:

  Jeetje, wat een verhaal is het geworden. Even een dikke knuffel, van jullie kleine buurman uit het AMC.

  Ik hoop dat jullie snel naar huis mogen met jullie kleine vechtertje.

  Groetjes van Timo en zijn papa en mama

  Beantwoorden
 2. Danielle
  Danielle zegt:

  Ah lieve Philou, wat ben je een sterke vechter..dat heb je keer op keer laten zien, fijn dat je nu met papa en mama mee naar huis mag. Geniet van elkaar en veel geluk toegewenst…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.