Oscar prematuur geboren met 25 weken en 6 dagen, sonde, vroeggeboorte, pre-eclampsie, UMCG, spoedkeizersnede, CPAP

Oscar

Oscar prematuur geboren met 25 weken en 6 dagen, sonde, vroeggeboorte, pre-eclampsie, UMCG, spoedkeizersnede, CPAP

 
Op maandagavond gingen we langs bij de verloskundige voor controle. Daar bleek mijn bloeddruk veel te hoog, ze belde met het Martini ziekenhuis en ik moest daar langs komen en even wat meenemen om een nacht te blijven. De verwachting was dat ik met medicatie weer naar huis kon. Eenmaal daar aangekomen is er een urine- en bloedonderzoek geweest. Daaruit bleek dat er sprake was van ernstige pre-eclampsie. Diezelfde nacht zijn wij nog overgebracht naar het UMCG. Op dit moment was ik 25+2 weken zwanger. Elke dag werd er goed gemonitord d.m.v. hartfilmpjes hoe het met onze zoon ging.

Op vrijdagochtend 07-09-2018 bleek dat onze zoon het niet meer goed had in de buik. Hij moest gehaald worden met een spoedkeizersnede. Daar was Oscar dan, geboren met 25+6 weken zwangerschap en slechts 630 gram. In de weken die volgende heeft Oscar verschillende keren gewisseld van beademing en CPAP. De longen van Oscar waren de grootste zorg die we hadden, na een tijdje is er besloten om hem de dexamethasonkuur te geven, hij reageerde hier erg goed op en kon daarom de korte kuur krijgen. Vanaf dat moment ging het steeds beter met Oscar.

Na 7 weken mocht hij het UMCG verlaten en naar de high care afdeling van het Martiniziekenhuis. Daar mocht hij in een wiegje, in bad en kreeg hij de fles. Ineens werd het een “echte” baby. Op een gegeven moment werden we gebeld of we konden komen om hem de fles te geven, want hij had weer eens zijn sonde eruit getrokken. Toen is er besloten om te kijken hoe hij het zou doen met alleen flesvoeding. Vanaf dat moment dronk hij alles uit de fles en was de sonde niet meer nodig.

Op 5 december 2018 mocht Oscar naar huis, hij had de zuurstof nog wel nodig. De zuurstof kon heel snel worden afgebouwd. Hij is nog 2 keer kort opgenomen geweest met een verkoudheid waarbij hij zuurstofbehoefte had.

Inmiddels is hij een jaar thuis en is het een grote (hard op weg naar de 10 kg) en sterke jongen geworden. Hij kruipt het hele huis rond, beklimt de trap en loopt langs de meubels en achter een loopkarretje aan.

3 antwoorden
 1. Maddy
  Maddy zegt:

  Prachtig, zo trots op die kleiine man maar ook op de ouders! Samen dit toch maar allemaal weten te doorstaan… ik wens jullie alle goeds voor de torkomst ❤.

  Beantwoorden
 2. Benno en Nanke
  Benno en Nanke zegt:

  Goed verhaal. Heel wat meegemaakt en nu loopt Oscar al bijna zonder zich vast te houden in het huis rond.wie had dat een jaar geleden gedacht. Fantastisch zo als jullie dat hebben opgepakt. Super. Prachtig om hem zo zien te groeien in lengte en ontwukkeling?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.