Nova

—> When you hold your whole world in one hand……

Daar moest ik aan denken toen ik kleine Nova zag liggen op de Nicu van de Isala Klinieken in Zwolle, met de beschermende hand van haar moeder op haar.

Want het leven is soms onvoorspelbaar, met hobbels, maar nu is er geluk, opluchting en trots. Trotse ouders vertellen over hun dappere, sterke meisje, die het gelukkig zo goed doet. Ze praten tegen haar, terwijl ze haar verschonen en haar een o zo schattig jurkje aantrekken. Dan mag ze buidelen bij mama en mag ze weer even op “snuffelstage”, want zelf bij mama leren drinken mag nu geoefend worden. Maar Nova heeft er nu even geen zin in. Teveel andere dingen die haar aandacht vragen. Maar dat gaat vast snel goed komen. Die middag mag ze de Nicu verlaten, op naar de high care afdeling. Zo fijn dat het na haar geboorte zo goed gaat.

Het gezin heeft een intense en pittige tijd achter de rug. De zwangerschap was o zo gewild, maar voor mama Eva vanaf de start pittig. Tijdens de 20 weken echo wordt opgemerkt dat de baby aan de kleine kant is, maar nog net binnen de norm. Wel heeft mama een hoge bloeddruk, die vanaf dat moment een punt van zorg wordt. Met 30 weken is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. De klachten, veroorzaakt door zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), nemen toe. De longrijping wordt gestimuleerd en mama en de baby worden goed in de gaten gehouden. Als naast de pre-eclampsie ook het HELLP-sydroom toeslaat, is het met 31,6 weken echt noodzakelijk om de bevalling in te leiden. Al snel blijkt dat de hartslag van Nova enorm daalt, terwijl de kracht van de weeën nog beperkt is. Een spoedkeizersnede is noodzakelijk en Nova wordt op 28 maart geboren met een gewicht van 1010 gram.

Nova kent gelukkig een goede start. Helaas treden er bij mama Eva complicaties op (veroorzaakt door het HELLP-syndroom). Haar bloedstolling is onvoldoende, maar gelukkig slaat de behandeling aan.

Op het moment van de reportage is Nova ruim 2 weken oud en knapt mama per dag verder op. Het helpt enorm dat het met Nova goed gaat. Tijd om te genieten dus en om de stress en de zorgen van de afgelopen periode te verwerken en een plekje te geven.

Ik wens jullie heel veel geluk samen toe!

Regina Kappert

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.