Mateo

Na jaren kinderwens en 3 miskramen waren deze Cubaanse vader en Nederlandse moeder dolgelukkig dat eindelijk hun droom ging uitkomen. Echter bij 13 weken echo bleek de baby te klein en werd de zorg van de verloskundige over genomen door het ziekenhuis. Op de 20 weken echo bleek te baby veel te klein en werd er een vruchtwaterpunctie verricht om syndromen en ziekten uit te sluiten. In spanning 3 weken afgewacht maar gelukkig kregen ze goed nieuws bij 23 weken want er kwam niets uit het onderzoek.

Na een week onbezorgd zwanger zijn, bleek bij de echo met 24+5 weken, dat de placenta niet meer goed werkte en was bij de baby brain-sparring te zien op de echo. 26 weken werd als ‘levensvatbare leeftijd’ gezet, gezien zijn achtergebleven groei. Dit waren heftige emotionele weken voor de ouders. Moeder werd gesommeerd acuut bedrust te nemen en bij 26+5 weken werd er gestart met het rijpen van de longetjes via corticosteroïden injecties bij moeder.

Op zondag met 27 weken werd de moeder opgenomen in het ziekenhuis. Daar heeft zij de zwangerschap nog tot 30 weken + 5 dagen kunnen rekken. Met twee keer daags CTG-controle en twee wekelijks echo controle gaf de baby op 6 mei 2022 aan dat hij eruit moest. Op deze vrijdag avond werd Mateo met een keizersnede om kwart over 9 ’s avonds geboren met zijn voetjes voor zijn gezicht en zijn billetjes eerst. Hij woog op dat moment 1045 gram en had een goede Apgar score van 6 – 9 – 9! Moeder kreeg de eerste weken te kampen met een buikbloeding als complicatie van de keizersnede en had iets meer tijd nodig om te herstellen.

De eerste 10 dagen hebben ze doorgebracht in het Ronald Mc Donald huis en Mateo in het AMC. Daarna is Mateo een maand in het OLVG-West opgenomen geweest, reisden ouders heen en weer tussenn thuis en het ziekenhuis. Als de fotograaf langskomt, zijn ze net een week in het Boven IJ Ziekenhuis waar ze gezamenlijk een privé kamer hebben. Mateo wordt steeds sterker en ouders mogen steeds meer zelf doen. Tijdens het weegmoment laat de weegschaal nu 2288 gram zien! Wat een snelle groeier is deze strijder!

Het gaat steeds een stukje beter en op zondag bij 38 weken (dus 7weken + 3 dagen uit de buik) kunnen ze dan eindelijk heerlijk met z’n drieën naar huis! Nu kan het gezin echt gaan genieten met Mateo in de hoofdrol! Met recht ‘een geschenk van God’!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.