Lena

Bij de 20-wekenecho werd vastgesteld dat Lena een groeiachterstand had. Daarom werden we doorverwezen naar het ETZ Tilburg en moesten we elke week op controle komen. Ik kreeg een bloeddrukmeter mee om thuis mijn bloeddruk bij te houden met behulp van een app. Daarnaast werd ik regelmatig gebeld om langs te komen.

Op maandag 17 april werd ik opnieuw gebeld door het ETZ in Tilburg vanwege een te hoge bloeddruk die ik had ingevoerd in de app. Ze vroegen me om naar het ziekenhuis te komen voor verder onderzoek. Bij aankomst werd er bloed afgenomen en onderging ik een CTG-scan. Mijn bloeddruk werd ook om de zoveel tijd gemeten. Na deze onderzoeken leek er niets aan de hand te zijn en mochten we naar huis. Toch wilden ze graag mijn urine testen, en daaruit bleek dat ik direct moest worden doorverwezen naar het WKZ in Utrecht vanwege mogelijke pre-eclampsie. Voordat ik werd opgehaald door de ambulance, kreeg ik nog de eerste longrijping prik om de longen van de baby sneller te laten ontwikkelen. De tweede prik kreeg ik na 24 uur in Utrecht.

Vanaf het moment dat ik in Utrecht werd opgenomen, kreeg ik steeds meer medicatie. Bijna elke dag werd de dosis verhoogd totdat het niet meer mogelijk was. Elke dag onderging ik twee keer een CTG-scan en werd er bloed afgenomen om mijn conditie in de gaten te houden. Ook kreeg ik elke week een echo om de doorbloeding te controleren. Bij de laatste echo werd geconstateerd dat de doorbloeding was verminderd.

Op 2 mei was de ochtend-CTG nog goed, dus dacht ik dat deze dag ook weer een extra dag zou zijn. Maar in de middag veranderde de situatie plotseling. Ik was helemaal opgezwollen door vocht en had al wekenlang hoofdpijn en zag sterretjes. Mijn toestand verslechterde snel en daarom kreeg ik magnesium via een infuus toegediend. ‘s Avonds, tijdens de CTG-scan, kreeg ik uitleg over hoe een keizersnede zou verlopen. Net op tijd, want vijf minuten later kwam de arts me vertellen dat ik direct naar de operatiekamer moest. Binnen een half uur werd onze kleine meid Lena geboren, met een gewicht van 1100 gram en een zwangerschapsduur van 29 weken en 4 dagen. Ondanks de spannende tijd die we hebben doorgemaakt en die nog niet voorbij is, zijn we trotse ouders geworden.

Lena had een goede start, maar de volgende dag bleek uit een hersenecho dat ze een bloeding aan de rechterkant van haar hersenen had. Haar gezondheid ging geleidelijk achteruit en daarom moest ze worden beademd. Dit gebeurde doormiddel van trilbeademing. Ze kreeg ook een infectie aan haar armpje door het infuus, hiervoor kreeg zij antibiotica. Gelukkig sloeg de antibiotica goed aan.

Na een paar dagen ging het steeds beter met Lena en kon ze worden verplaatst van de NICU 2 (intensive care) naar de NICU 1 (high care). We bevinden ons nog steeds op de NICU 1, waar Tineke een prachtige reportage van haar heeft gemaakt. We vonden dit een ontzettend bijzonder moment en willen Tineke en Stichting Earlybirds heel erg bedanken.

4 antwoorden
 1. Annemieke Franken
  Annemieke Franken zegt:

  Heel veel gezondheid voor kleine Lena en veel kracht voor allemaal. Fijn om te lezen dat het goed gaat 🥰🍀🌸

  Beantwoorden
 2. Helma Bleeker
  Helma Bleeker zegt:

  Jeetje wat hebben jullie dit mooi verwoord. Wat een hectische tijd is dat voor jullie( en grootouders) geweest. Mooi dat het nu allemaal wat beter gaat.. .Heel veel geluk en Gezondheid toegewenst. Ze is nu al een sterke dame…Veel Beterschap ..Groetjes ook aan Opa en Oma 😘

  Beantwoorden
 3. Marjon Schaap
  Marjon Schaap zegt:

  Wauw,wat een heftige tyd voor jullie.je kent me niet maar ben klasgenoot geweest van je vader,daarom valt je verhaal me op.wens jullie heel veel sterkte en gezondheid en geluk met jullie mooie meisje.gr Marjon schaap

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.