Jax prematuur UMCG 27 weken NEC groeiachterstand

Jax

Jax prematuur UMCG 27 weken NEC groeiachterstand

Begin februari ontmoette ik in het UMCG dapppere Jax en zijn trotse ouders. We spraken af in de hal beneden en liepen vervolgens richting de afdeling neonatologie. Ondertussen vertelden Roel & Roxanne over het hele traject en hoewel Jax ten alle tijde het tempo aan mag geven, dat deze maanden op en neer naar het ziekenhuis vanuit Friesland toch ook wel erin begint te hakken. Maar wat zijn ze trots!

Roxanne vertelt dat ze vorig jaar na een slechte 20 weken echo hun dochtertje Jacky zijn verloren. Jax is zelfs naar zijn zus vernoemd. Wat een mooie gedachte.

Eenmaal op de afdeling begin ik met wat foto’s te maken in de couveuse. Prachtig hoe ze zijn plekje persoonlijk hebben gemaakt en de couveuse hebben aangekleed met woezel en pip. Zelfs een prachtig lakentje ligt voor de foto’s in de couveuse. Papa gaat lekker buidelen met Jax en omdat hij een nieuwe couveuse krijgt hebben we voor de verandering eens alle ruimte om te fotograferen. Wat een cadeautje voor mij als fotograaf.

Mama tilt Jax uit de couveuse en na een snelle kus legt ze hem heerlijk bij papa op de borst. Ik zie twee ouders stralen wanneer ze samen met hun mannetje op de foto mogen en Jax staat heerlijk in het middelpunt. Zijn zuurstof wordt iets omhoog gezet. Naast het fotograferen hoor ik het verhaal van ouders. 9 dagen voor zijn geboorte is Roxanne opgenomen vanwege een verminderde doorbloeding in de navelstreng en een groeiachterstand. Dat is voor mij een herkenbaar verhaal.

Op de dag van zijn geboorte horen ouders eerst dat de CTG’s van de afgelopen dagen keurig zijn. Echter 15 minuten laten staan ze toch weer bij het bed en vertellen dat hij ineens achteruit gaat qua hartslag en nog even later besluiten de artsen dat ze hem gaan halen met een keizersnede. Roxanne is dan 27 weken en 6 dagen in verwachting. Jax is een vechtertje gebleken en hoewel hij een paar keer slecht heeft gelegen (o.a. door NEC) krabbelt hij keer op keer op en maakt weer stappen vooruit.

Inmiddels heeft hij de groei ook te pakken na 10 weken op de neonatologie heeft hij zijn geboortegewicht bijna verdriedubbeld. Jax ga zo door ventje! Je bent ontzettend dapper en sterk en je hebt twee ouders die zo gek op je zijn en zo trots zijn op elk stapje die je neemt!

Liefs Marjolein

10 antwoorden
 1. Priscilla
  Priscilla zegt:

  Onze zoon heet ook Jax en is inmiddels 4,5 jaar! gelukkig is jullie mannetje een vechter! En hebben wij geen vroeg geboren kindje gehad maar toevallig zelfde mooie naam! Geniet van jullie zoon en alle sterkte toegewenst!

  Beantwoorden
 2. Netty Loonstra
  Netty Loonstra zegt:

  Roxanne is mijn nicht en ik ben getroffen door hun verhaal. Ik kende het verhaal al maar toch raakt het me. Ik heb 2 gezonde dochters mogen krijgen na 2 goed zwangerschappen en dan zie je het verhaal van 2 ouders die het niet zo makkelijk hebben gehad na 2 zwangerschappen. Ik ben zo blij voor ze dat Jax het zo goed doet en ik hoop dat Jax straks gauw zover is dat hij naar huis mag. Lieve Roxanne en Roel ik heb zo ontzettend veel respect voor jullie. Jullie zijn zo sterk en vol liefde voor jullie zoon. Ik hoop dat jullie gauw van Jax thuis kunnen genieten. Liefs, Netty.

  Beantwoorden
 3. iris
  iris zegt:

  Wat is en blijft het toch ook een mooi verhaal! Het is zeker een knokker die nog dolgraag bij zijn ouders wil blijven. En dingen van het leven wil ontdekken! Liefss iris.

  Beantwoorden
 4. dick dolstra
  dick dolstra zegt:

  Ontroerende momenten en veel respect voor mijn zoon en schoondochter .Twee jonge mensen die veel voor hun kiezen hebben gekregen. Beiden trots op hun dappere Jax maar ook realistisch ingesteld over de onzekere toekomst .Stapje voor stapje op weg naar een gezin . Familie en ouders zijn machteloos maar houden moed want Jax is in goede handen en de kwetsbaarheid in sommige momenten worden afgewisseld met hele goede momentenwaar deze geweldige ouders van genieten.

  Beantwoorden
 5. Miranda
  Miranda zegt:

  We zijn zo trots op deze kanjers, geweldige ouders zijn het! Ze hebben in 1 jaar tijd zoveel op hun bordje gekregen..Het verlies van ons sterretje jacky en dan in hetzelfde jaar nog eens bevallen van deze kanjer Jax. We hopen en duimen dat hij er komt, aan zijn vechtlust zal het niet liggen. We houden gigantisch veel van jullie 3 dikke tuut van tante miranda❤❤

  Beantwoorden
 6. Annet Dolstra
  Annet Dolstra zegt:

  Lieve Roel en Roxanne,
  In gedachten ben ik altijd bij jullie
  Super trots op jullie !!!
  En wat een prachtige foto’s
  Veel liefst ♡♡♡

  Beantwoorden
 7. Karin van Houten
  Karin van Houten zegt:

  Een schitterend verhaal met schitterende foto’s over en van een geweldig stel mensen! Ik volg ze op gepaste afstand maar leef zo ontzettend mee. Elke foto, elk berichtje ontroerd mij.
  Dikke kus, Karin

  Beantwoorden
 8. Hermien kroes
  Hermien kroes zegt:

  Wat een heftig verhaal weer om te lezen. Ik heb het van dichtbij mee gemaakt en toch rollen de tranen weer over mijn wangen. Diep respect voor jullie, Roel en Roxanne, hoe jullie hier allemaal mee omgaan. Ik heb Jax gelukkig al mogen bewonderen en kan niet wachten om hem ook eens vast te mogen houden en hem in zijn oortje mag fluisteren wat ik van hem vind. Dikke kus voor jullie drieën ❤❤❤

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.