Ivy & Amy prematuur geboren met 34 weken en 1 dag, tweeling, stuitligging, longrijping, JKZ, gebroken vliezen, keizersnede, LUMC, CPAP, sonde

Ivy & Amy


Ivy & Amy prematuur geboren met 34 weken en 1 dag, tweeling, stuitligging, longrijping, JKZ, gebroken vliezen, keizersnede, LUMC, CPAP, sonde

Van de ouders:

Bij de groeiecho van 34 weken (19 december) lag het eerste kindje nog steeds in stuit, het zou dus een geplande keizersnede gaan worden over 2 à 3 weken. Er werd geadviseerd om voor de zekerheid alvast longrijpers toe te dienen; met een keizersnede hebben de baby’s minder stress en meer moeite om het vruchtwater uit hun longen te krijgen dan bij een natuurlijke bevalling. Op diezelfde dag kon de opname van 2 nachtjes in het JKZ al ingezet worden; de eerste prik kreeg ik rond 17:00 uur en de tweede prik zou ik de volgende dag krijgen. ‘s-Avonds probeerde ik te slapen, maar dat lukte niet echt; toch een vreemd bed en een vreemde kamer, dus waarschijnlijk lag het daaraan.

Rond 01:30 uur (20 december) braken ineens mijn vliezen, dus er was ineens een beetje paniek in de tent (hoe bizar als je in het ziekenhuis ligt voor wat anders). Daarna ging het allemaal heel snel; mijn man werd gebeld en was er gelukkig zo en omdat ik inmiddels 34+1 weken was, gingen ze niet meer wachten met de keizersnede. Twee uur later waren we ouders; om 03:27 uur werd Ivy geboren en om 03:29 uur haar zus Amy.

Amy had wat opstartproblemen en werd in de avond erop volgend naar het LUMC overgebracht zodat ze wat intensievere zorg zou krijgen. Daar ging ze o.a. aan de CPAP (ademhalingsondersteuning) en zou ze hopelijk binnen 1-2 dagen weer terugkomen. Ik en Ivy bleven dus nog in het JKZ. Uiteindelijk duurde het langer en hebben ze ons ook overgeplaatst naar het LUMC; voor Ivy was dit uiteindelijk ook beter want zij had toch ook nog wat ondersteuning nodig in de ademhaling. Daarnaast is er bij beide kindjes nog een Open Ductus geconstateerd en zijn ze daarvoor behandeld.

Op 30 december kwam Rob namens Earlybirds langs voor een fotoshoot om ons viertjes vast te leggen. Heel fijn dat zoiets er is als je zoveel zorgen hebt over je kindjes en we waren daarom erg blij met het eindresultaat.

Na bijna twee weken mochten ze op 2 januari terug naar het JKZ. Als ze beide van de monitor af zijn, volledig uit de fles kunnen drinken en Ivy boven de 2 kg weegt, mogen ze waarschijnlijk snel mee naar huis. We kunnen niet wachten tot het zover is!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.