Fiep

Fiep, een korte, krachtige naam en een naam die prachtig bij deze kleine meid past.

Want vechtlust had ze gelijk al wel nodig, want haar geboorte kwam snel, onverwachts en was voor mama, papa en Fiep zelf een heftige ervaring.

Wanneer Fiep haar moeder na even bij de carnavalsoptocht te zijn geweest huiswaarts wil gaan met een vriendin, is er een stoeprandje die ze over het hoofd ziet, waardoor ze valt met de fiets. Gelukkig is er snel hulp en na een bezoek aan de verloskundige worden ze doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar kijken ze alles na, maar het is goed en ze mogen naar huis. Morgen nog een echo voor de zekerheid en dan kan alles weer door. De zwangerschap ging immers vlekkeloos. Maar thuis voelt Eline alleen maar onrust. Ze voelt zich niet lekker en omdat ze vanuit het ziekenhuis meekregen dat de val wel wat bandenpijn kan veroorzaken, nemen ze aan dat het dat is wat dwarszit en ze probeert het zichzelf wat comfortabeler te maken. Sander heeft ondertussen al een keer met ziekenhuis contact gehad, omdat Eline toch wel veel last had en niet goed wist wat dit nou eigenlijk was. Het voelde als rugpijn.

De tip van de verloskundige van het ziekenhuis was “ga maar een half uur onder de douche”. Sander helpt Eline onder de douche. Dit leek na een half uur wat effect te hebben. En Eline ging weer in bed liggen. Maar na 10 a 15 minuten ging het echt niet meer.

Sander besluit het ziekenhuis opnieuw te bellen dat het echt niet lekker gaat. De dienst was net gewisseld, dus de verloskundige vraagt of het lukt om nog zelf deze kant op te komen. Sander geeft aan dat dit nog wel moet lukken. Ondertussen lukt het Eline al niet meer om zichzelf aan te kleden en Sander ziet dat ze steeds meer in zichzelf keert en de paniek slaat toch wel een beetje toe. Ze moeten vaart maken. De rit naar het ziekenhuis is niet fijn en Sander probeert tijdens het rijden Eline tot kalmte te manen, niet persen, want inmiddels voelt ze persdrang, we zijn er bijna. Bij het ziekenhuis (spoedeisende hulp) rent Sander naar binnen om een rolstoel te halen,  maar wanneer hij weer bij de auto is, roept Eline dat de baby komt en wanneer hij kijkt blijkt Fiep al half geboren.

In paniek rent hij weer naar binnen om hulp te halen, gelukkig reageert het personeel alert en wordt er snel gehandeld. Fiep wordt aangepakt vanuit de auto en gelijk meegenomen en ook Eline wordt op de brancard naar binnen geholpen. Gelukkig hoort Sander na wat spannende eerst momenten bij de auto een klein huiltje en pakt Fiep het na de eerste hulp goed op. De kinderarts laat Fiep nog heel even bij Eline liggen. Maar omdat de placenta niet wil komen, moeten moeder en dochter al gauw uit elkaar. Ook dat nog. Onder narcose wordt de placenta verwijderd en daarna komt alles een beetje in rustiger water. Fiep doet het goed, ondanks dat ze met 32 weken is geboren en laat een enorme veerkracht zien. Uiteindelijk hebben ze elkaar weer gezien op de neonatologie, want daar ligt Fiep in de couveuse met een nCPAP, infuus, sonde en aan de monitor. Natuurlijk moest er ook wel gevierd worden dat ze papa en mama geworden waren, al voelde dat nog niet helemaal zo voor ze. Er kwam een beschuit met muisjes, al was het alleen maar voor de foto.

Wanneer ik kom om een reportage te maken is Fiep 4 weken oud, ze is net die dag van de monitor af en heeft alleen nog een sonde in. Een spannende stap voor haar ouders, want via de monitor controleer je toch dingen en nu moet je er maar op vertrouwen dat het goed gaat. De tranen zitten nog hoog, hoe kan het ook anders, na wat ze mee hebben gemaakt. Het is nog zo onwerkelijk, eigenlijk zou ze rond de Pasen geboren worden en ineens is ze er en dan op zo’n overrompelende manier, dat verwerken heeft wel even tijd nodig. Maar wat zijn ze onwijs trots op hun prachtige dochter en terecht. Fiep wat ben jij een mooi klein wonder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.