eerste landelijke meeting earlybirds fotografie

Foto-5789

 

Lisenkalami-WEB-20141011-0001Afgelopen juni bestond Stichting Earlybirds Fotografie een jaar. De stichting is vanaf het moment van oprichting tot nu flink gegroeid. Naast dat er ruim 100 fotografen zijn aangesloten bij de stichting,  heeft bijvoorbeeld iedere provincie ook zijn eigen planner die de reportages inplant. Daarnaast heeft sinds de komst van “het earlybirdje” iedere provincie ook zijn eigen keurmeester.
Achter de schermen zijn dus veel mensen aan het werk voor de stichting en veel van deze werkzaamheden gaan digitaal. Veel vrijwilligers kennen elkaar alleen van de profielfoto op facebook. Het was tijd om hierin verandering te brengen en zo was er zaterdag 11 oktober de eerste landelijke meeting van Stichting Earlybirds Fotografie.

Om 13.00 uur druppelden de eerste vrijwilligers binnen. Marjanneke, secretaris, opende de middag door afscheid te nemen van bestuursleden Jessica en Marije, tevens oprichters van de stichting. Zij hebben besloten om meer op de achtergrond aan het werk te willen zijn en daarom hun bestuursfunctie neer te leggen.  Met een grote bos bloemen en een “Pluim” op zak namen zij afscheid van het bestuur.

 

1

 

 

Vervolgens werd het nieuwe bestuur voorgesteld aan alle vrijwilligers. Van links naar rechts: Patricia van Aalst, Marjolein Witteveen, Piroska Furedi, Dagmara Dominicus en Marjanneke de Jong.

 

2

Marjanneke gaf inzicht in het aantal reportages dat het afgelopen jaar gemaakt is. Zo waren er in juni 2013 nog “maar” 14 reportages en is dit uitgegroeid in slechts een jaar tijd naar 60 á 70 reportages per maand. Een aantal wat nog altijd groeiende is.

 

Na het officiële gedeelte was het tijd om de verschillende vrijwilligers te laten spreken en zo een kijkje in de keuken te krijgen van hun werkzaamheden voor de stichting.

Penningmeester Piroska gaf inzicht in de cijfers. De stichting is een gezonde stichting. Vooral de veiling op facebook (www.facebook.nl/4earlybirds) is een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast draait de stichting volledig op donaties en sponsoring.

Lisenkalami-WEB-20141011-0005

 

 

 

 

Kristie en Lisenka, beiden fotograaf, lieten een schitterende fotopresentatie zien waarbij zij hun eigen ervaringen deelden met de aanwezigen. Zij vertelden over verschillende situaties die zij als fotograaf tegenkomen in het ziekenhuis en wat hierbij van belang is.

 

Josje is planner van de provincie Overijssel en Flevoland en vertelde hoe zij als planner aan het werk gaat. Wanneer er een aanmelding binnenkom,t is het van belang om deze zo snel mogelijk te koppelen aan een beschikbare fotograaf zodat de reportage op korte termijn gepland kan worden. Het komt wel eens voor dat een kindje al sterk genoeg is om naar huis te mogen. Op dat moment wordt de reportage afgelast en zal deze niet meer plaatsvinden.

Lisenkalami-WEB-20141011-0007Jannie, keurmeester van de provincie Gelderland, liet zien welk proces er achter de schermen draait om een gehaakt earlybirdje veilig bij een kindje in het ziekenhuis te krijgen. Jannie verzamelt de earlybirdjes en voor het wassen keurt zij deze. De earlybirdjes moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen om uiteindelijk met een fotograaf mee te mogen naar het ziekenhuis. Zo mag het earlybirdje absoluut niet pluizen, moet het de juiste afmetingen hebben en zijn kleine gaatjes uit den boze. Na het wassen worden de earlybirdjes nogmaals gecontroleerd. Voldoen ze aan alle veiligheidseisen, dan worden zij verpakt en mogen ze uiteindelijk mee met de fotograaf die ze bij een reportage aanbiedt aan de ouders.

Onder de fotografen is dit jaar een enquête afgenomen om verschillende punten te kunnen inventariseren. Doordat de stichting is een jaar explosief is gegroeid, zijn er dit jaar vele veranderingen doorgevoerd. Marjolein vertelde over de uitkomsten van deze enquête en wat bleek? Naast enkele fijne feedbackpunten werkten de fotografen met veel liefde voor de stichting. Dit is natuurlijk te zien in de reportages die zij maken.

Patricia, hoofd PR, vertelde over de PR-activiteiten die er achter de schermen allemaal draaien. Zo is onlangs de grote loterij geweest en is begin oktober de veilingpagina weer van start gegaan (www.facebook.nl/4earlybirds). Ook doet de stichting weer mee aan de grote gift van het 3MFonds. Via http://solutions.3mnederland.nl/wps/portal/3M/nl_NL/Kijk3M/look3M/fonds/grotegift/genomineerden/detail/?NominationId=438 kan er tot 31 oktober nog gestemd worden op de stichting.

In de pauze was het dan eindelijk tijd om elkaar wat beter te leren kennen, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Lisenkalami-WEB-20141011-0013Na de pauze stond er nog één spreekster in de planning. Anne-Marie Louwerse zou haar ervaringen binnen het ziekenhuis met de aanwezigen delen. Anne-Marie is zelf verpleegkundige op de NICU afdeling van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. NICU staat voor Neonatale Intensive Care Unit en veel van de te vroeg geboren kinderen worden hier opgenomen. Daarnaast is zij zelf moeder van een ex-prematuur kindje dat geboren is met 25 weken en heeft zij met die ervaring onder andere het “Benjamin Kangoeroe Vest” ontworpen. Zie http://www.babybloom.nl/ voor meer informatie hierover.

Behalve dat ze verschillende wetenschappelijke feiten en cijfers met ons deelde, vertelde zij ook vanuit haar eigen ervaring hoe zij de ziekenhuisperiode heeft ervaren als moeder van een pasgeboren premature zoon. Net zoals voor elke ouder was het ook voor Anne-Marie een stressvolle en hectische periode vol angsten. 110 dagen verbleef zij in het ziekenhuis bij haar zoon en hield hem zo vaak mogelijk vast. Door haar ervaringen als verpleegkundige wist zij welke weg haar zoon nog zou moeten afleggen.

Nadat Anne-Marie haar verhaal had verteld, kregen de  aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen, waarna ook dit onderdeel helaas al weer afgerond moest worden.

Toen alle sprekers klaar waren, was het tijd om uit te delen!  Sinds deze maand heeft de stichting een eigen magazine, ontworpen door Dilani, dat door de fotografen kan worden aangeboden aan ouders bij een reportage. In dit magazine staat informatie voor ouders van prematuur geboren kinderen.

Daarnaast was er voor iedere vrijwilliger een tas. Alle fotografen kregen een cameratas mee die gesponsord is door 10knts. Zie http://www.10knts.com/ . Voor alle andere vrijwilligers was er een schoudertas met het Earlybirds logo, gesponsord door Maxilia relatiegeschenken.

Maxilia verkoopt niet alleen deze toffe tassen, maar ook bedrukte snoepjes of chocolade via maxsnoep.nl en maxchocolade.nl

Ook  was er voor iedere vrijwilliger een nieuw T-shirt en keycoard om zo herkenbaar op pad te kunnen.

Een erg geslaagde middag waarin veel is besproken, maar waarin het ook gewoon gezellig was.

Lisenka, bedankt voor het maken van de foto’s!

Ninja

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.