Noud prematuur geboren met 28 weken en 5 dagen, VUMC, weeenremmers, longrijping, gebroken vliezen, sonde

Noud

Noud prematuur geboren met 28 weken en 5 dagen, VUMC, weeenremmers, longrijping, gebroken vliezen, sonde

Van de ouders:

“Het is een jongetje!” Roept kersverse mama Iby, vrij onverwacht, op maandag 4 december 2017. Met 28 weken en 5 dagen wordt Noud na een ‘normale’ bevalling op haar buik gelegd. Met een geboortegewicht van 1355 gram heeft hij een goede start gemaakt.

Op vrijdag 1 december staat Iby onder de douche wanneer zij plots een, voor haar onbekend, drukkend gevoel ervaart. Ze besluit de verloskundige te bellen. Nog geen 10 minuten later staat er een ambulance voor de deur, de bevalling is mogelijk begonnen. Niet veel later volgt ook de verloskundige. De harde buiken komen om de 5-6 minuten. Na een korte check blijkt er (nog) geen ontsluiting te zijn. Het hele circus vertrekt weer.

Met verplichte bed- en bankrust worden de harde buiken niet minder. Na opnieuw contact te hebben gehad met de verloskundige gaan we naar het MCA (Alkmaar) voor een controle. Daar word Iby aangesloten op het CTG. De harde buiken krijgen plots een nieuwe naam, weeën. De uitstrijk op het bevallingshormoon is negatief. Het geboortekanaal word daarentegen gedurende de dag steeds korter. Als er ’s avonds nog maar 1,3 cm over is starten ze, voor alle zekerheid, met longrijping en weeënremmers in de vorm van tabletten. Dit blijkt niet voldoende en in de nacht van vrijdag op zaterdag word Iby per ambulance, met gillende sirenes, overgebracht naar het VUmc (Amsterdam). Hier krijgt ze al snel andere weeënremmers toegediend, via het infuus. Deze blijken goed aan te slaan en de harde buiken nemen langzaam af.

Als op zondag alle injecties voor de longrijping zijn ingewerkt word ze weer van de weeënremmers afgehaald. Nog geen 2 uur later breken op maandag, rond 1:30 uur, haar vliezen en word ze wakker in haar eigen vruchtwater. Vrij vlot daarna beginnen de weeën opnieuw, dit keer in alle hevigheid. Ze word meegenomen naar de verloskamers .. Een kleine 15 uur later is daar ons klein, heel klein, wondertje.

———————

Van de fotograaf:

Vorige week kwam ik in het MCA Alkmaar om Noud te fotograferen.

Ik werd hartelijk ontvangen door de papa en mama van Noud. Zij vertelde dat Noud met 28 weken ter wereld was gekomen in het VU in Amsterdam. Na een paar weken mocht hij overgeplaatst worden naar het ziekenhuis in Alkmaar en inmiddels is hij een kilo gegroeid in 5 weken!

Voor hij naar huis mag moet hij eerst nog aansterken en zelfstandig leren drinken. Dat gaat nu nog alleen via een sonde. Maar tijdens de reportage probeerde de zuster in het ziekenhuis een flesje en daar had hij wel 20 milliliter zelf gedronken, wat een prestatie! We hebben er een mooie en gezellige fotosessie van gemaakt.

Helaas kreeg ik na twee dagen een mailtje van de mama van Noud, dat Noud een dubbele liesbreuk bleek te hebben en hij is toen direct weer (terug)overgeplaatst naar het VU in Amsterdam om geopereerd te worden. Gelukkig is de operatie goed gegaan en is hij weer in het MCA overgebracht. Hopelijk gaat het nu bergopwaarts voor Noud en mogen zijn papa en mama hem snel mee naar huis nemen.

Liefs, Angelique

3 antwoorden
  1. Lindsey
    Lindsey zegt:

    Wauw wat een spannende periode hebben jullie beleefd! Hopen dat nu alles bergopwaards blijft gaan en jullie jullie kleine wonder gauw mee naar huis mogen nemen. Nogmaals gefeliciteeerd & heel veel geluk en gezondheid gewenst voor de toekomst

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.