Jonas

Graag stel ik jullie voor aan Jonas. Hij werd geboren na een zwangerschap van 33 weken en 5 dagen.
In de nacht van 18 op 19 december werd Jitka ’s nachts wakker met gebroken vliezen. Ze wilde even gaan douchen en dan terug naar bed. Maar Jorick belde direct de verloskundige. Hij had goed in de gaten dat de vliezen veel te vroeg gebroken waren.
De verloskundige kwam direct. Ze controleerde de hartslag van de kleine en die klonk gelukkig goed. En zoals Jorick al had verwacht, werd besloten om naar het ziekenhuis te gaan. Omdat het nog zo vroeg in de zwangerschap was, stond de vluchttas van Jitka nog niet eens klaar. Die zou ze gaan inpakken tijdens haar verlof dat bijna begon. Nadat die tas alsnog was ingepakt, zijn Jitka en Jorick naar het ziekenhuis gereden. Rustig en voorzichtig, want er lag veel ijs op de route.
Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat het nog steeds goed ging met de baby.
Maar helaas kwamen nu ook de weeën op gang. Daarom werd longrijping in gang gezet en kreeg Jitka weeënremmers. Zo hoopten ze de geboorte uit te stellen, het liefst tot de 37ste week. Dat zou nog drie en een halve week zijn, maar Jitka wilde er alles aan doen om dat te halen. Helaas werkten de weeënremmers niet zoals gehoopt. Jitka had de hele dag en nacht weeën.
Soms kwamen ze snel achter elkaar, dan weer met wat langere pauzes.
Na ongeveer 24 uur werd geaccepteerd dat de bevalling niet te stoppen was.
Helaas kwamen toen de weeën juist weer te ver uit elkaar en werd besloten om de weeën op te wekken. Daarna verliep de bevalling gelukkig voorspoedig en op 20 december om 6.55 uur werd Jonas geboren.
Jonas deed het gelukkig direct al ontzettend goed. Zijn kleur trok snel bij en ademondersteuning bleek niet nodig. Ook zichzelf op temperatuur houden kon hij al vlug zelf. Toen ik Jonas op de laatste dag van het jaar mocht fotograferen, lag hij dan ook in een gewoon wiegje.
Tijdens het maken van de reportage mocht Jonas lekker in bad. Daar genoot hij zichtbaar van. Na het badje had hij zelfs nog de kracht om uit de fles te drinken. Die ging nog niet helemaal leeg, maar het ging al wel weer beter dan de dagen ervoor.
Alles wees er dan ook op dat het niet lang meer zou duren voordat Jonas lekker met papa en mama mee naar huis zou mogen. En dat is inmiddels ook zo. Jonas, Jitka en Jorick zijn lekker samen thuis!

Lieve Jonas, ik wens je samen met papa en mama heel veel geluk en een zonnige toekomst!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.